Yoruyor şişmanlatıyor ve acıktırıyor

İnsülinin, beynin bir bölümüne etki ederek, tokluk hissinin kaybolmasına neden olduğu ve bu nedenle kişinin şişmanlamasına yol açabildiği belirlendi.

Almanya'daki Max Planck Enstitüsü'nden bilimadamları, vücuttaki şeker dengesinin ayarlanmasında büyük rol oynayan ve pankreas bezi tarafından salgılanan insülin hormonunun beynin açlığa ket vurma merkezinin bulunduğu hipotalamusun ventromedial bölgesini etkilediğini gördü.

Bilimadamları bu bölgede sinirler arasındaki iletimin engellenmesiyle tokluk hissinin kaybolduğunu, enerji tüketiminin azaldığını, bu nedenle aşırı kilo alımı ve obezitenin kolaylaştığını belirtti.

"Nature neurosciences" dergisinde yayımlanan araştırmaya imza atan bilimadamları bazı fareleri insülin alıcılarından yoksun bıraktı.
Normal beslendiklerinde iki gruptaki farelerin kilo almadığı görüldü. Ancak fareler yağ bakımından zengin yiyeceklerle beslendiklerinde, beyninde insülin alıcıları olmayanlar şişmanlamadı. İnsülin alıcılarına sahip olanların ise iştahı açıldı ve kilo aldı.

Araştırmacılardan Tim Klöckner, sonuçların obezite için yeni tedavi yöntemlerinin geliştirilebileceği anlamına gelmediğini vurgulayarak, "Amaçlarının şu an için açlık ve tokluk hissinin nasıl meydana geldiğini anlamak olduğunu" belirtti.

Konuya ilişkin makale, Fransız "Le Nouvel Observateur" dergisinin internet sitesinde de yer alıyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ