Yorgunluğa akşamları rezene ve melisa çayı

Kendinizi yorgun, mutsuz ve dikkatsiz hissediyorsanız beslenmenizi ve bedensel aktivitelerinizi gözden geçirin. Akşamları rezene çayı içip sabahları ananas yiyerek yaz aylarına sağlıklı bir başlangıç yapın.

Bu aylarda “Yataktan kalkacak halim yok” diyenlerin sayısı azımsanmayacak kadar çoktur. Uzmanlara göre, bu durumun yaşınızla ilgisi yok. Her yaşta dinamik ve enerjik olunabiliyor. Beslenme düzeninde yapılacak bazı değişikliklerle yaza sağlıklı bir başlangıç yapmak mümkün. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Keservuran; yaza girerken sağlıklı beslenmenin yollarını anlattı...

RAHAT RAHAT UYUYUN
Akşam yemeğinden 1.5 saat sonra rezene çayı demleyip için. Bu çay hem sindirime yardımcı olur, hem de gaz, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerinizi önler.

Yatmadan yarım saat önce ise mutlaka 1 bardak melisa ya da papatya çayı için. Bu bitkiler daha rahat bir uyku uyumanızı ve gençlik hormonu melanon salgısının artmasını sağlayacaktır.

ANANAS GENÇLEŞTİRİR!
Ananas; içerdiği ‘bromelain’ enzimi ile rahat bir sindirim sağlar ve aynı zamanda iltihaplanmayı önleyici özelliği vardır. Manganez açısından zengin olan ananası kahvaltıda olmasa bile gün içinde herhangi bir öğünde tüketin.

Bir-iki orta dilim (işaret parmağı kalınlığında) ananas; hem rahat bir sindirim sağlayacak, hem de yüksek antioksidan içeriğiyle hücrelerinizi yeniden yapılandırıp vücudu zindeleştirecektir.

SAKIN SUSUZ KALMAYIN
Çoğu zaman unuttuğumuz ya da bir bardak çayla geçiştirdiğimiz su ihtiyacı, temel yaşam kaynağımızdır. Sağlıklı bedenin, sağlıklı kan dolaşımının temeli olan suyun hayat olduğunu hepimiz biliyoruz.

Vücudumuzun yüzde 80’i, kaslarımızın yüzde 75’i, beynimizin yüzde 74’ü, kemiklerimizin ise yüzde 22’si sudur. Kuzey Amerika, Uluslararası Sıvı Tüketimi ve Sağlık Konferansı’nın 2009 verilerine göre; sağlıklı bir beden için erkeklerin günde ortalama üç, kadınların ise iki litre su içmesi gerekmektedir. O yüzden yaza girdiğimiz şu günlerde bol bol su içmeye başlasanız iyi olacak!

ANTİOKSİDAN ALIN, HER GÜN YÜRÜYÜŞE ÇIKIN
E vitamininden faydalanmak için tam buğday unundan ekmek; selenyumdan faydalanmak için balık eti ve beyaz lahana yiyin.

A vitamini almak için tatlı tercihinizi ise kabak tatlısından yana kullanın. A ve E vitamini ile selenyum, antioksidan öğelerin başında gelir. Antioksidanlar ise sağlıklı bir vücut için vazgeçilmezdir.

ODAYI HAVALANDIRIN
Gün içinde 10-15’er dakikalık yürüyüşler yapmaya gayret edin. Hem temiz havadan faydalanın, hem de kan dolaşımınızı hareketlendirin. Ofisteyseniz ve gün içinde yürüyüş imkanınız yoksa mutlaka bulunduğunuz ortamı aralıklı olarak havalandırın.


BOL BOL MERCİMEK KULLANIN
Haftada yedi gün, öğle ve akşam yemeği toplam 14 öğünümüz var. Bu 14 öğünün dördünde mutlaka kuru bakliyatların prensesi olan yeşil mercimeğe yer verin. İsterseniz çorbasını yapın, isterseniz yemeğini pişirin, isterseniz haşlayıp salatalarınıza ekleyin.

SİYAH ERİK VE HURMA
Ara öğünlerde kan şekerinizi dengelemek, uyku halini üzerinizden atmak adına üç-dört adet siyah erik kurusu veya iki-üç adet kuru hurma tüketin. Kuru hurma sayesinde çikolata, profiterol gibi isteklerinizi masum bir şekilde karşılamış olursunuz.

SİYAH ERİK VE HURMA
Ara öğünlerde kan şekerinizi dengelemek, uyku halini üzerinizden atmak adına üç-dört adet siyah erik kurusu veya iki-üç adet kuru hurma tüketin. Kuru hurma sayesinde çikolata, profiterol gibi isteklerinizi masum bir şekilde karşılamış olursunuz.

ENFEKSİYONLARA KARŞI KORUMA KALKANI: YULAF
Yoğurt; ‘yaşam için’ anlamına gelen probiyotik bakteriler açısından oldukça zengin bir besindir. İçerdiği yüksek kalsiyum oranı ile aynı zamanda kilo kontrolüne de yardımcıdır.

MÜTHİŞ BİR LİF KAYNAĞI
Ancak, alışverişinizi yaparken etiket dedektifi olmayı unutmayın! Yoğurttaki katkı maddeleri ne kadar az olursa sizin için o kadar yararlı demektir! Dolayısıyla fırsatınız olursa yoğurdunuzu probiyotik bakteriler açısından zengin bir yoğurtla kendiniz mayalayın.

Yulaf ezmesi; oldukça sağlıklı bir besin olmasının yanında, müthiş bir lif kaynağıdır. Lif kaynağını ve zengin besin içeriğini sağlayan asıl madde olan beta glukanlar; vücudun bakteriyel enfeksiyonlara karşı verdiği tepkiyi destekleyip güçlendirerek, bağışıklık sistemini geliştirir. Beta glukanı, enfeksiyonlara karşı kalkanlı askerler olarak düşünebiliriz.

Yulaf ayrıca, kolesterol seviyesinin düşmesine yardım eder, kalp-damar hastalıklarına karşı korur. Tip-2 diyabet hastaları için de kan şekerini dengelemeye yardımcı etkisi vardır.

BADEMLE ZİNDELİK GARANTİ
Bademi kahvaltı için özellikle öneriyoruz. Çünkü bademdeki yağın yüzde 70'i, Akdeniz diyetinin popülerliğinde kilit unsur olan tekli doymamış yağ asitleridir.

Badem; yaşam süresini uzatma etkisinin yanı sıra, kalp rahatsızlığı ve kanser oranındaki düşüşle de yakından ilişkilidir.

Sabahları 10 tane yiyeceğiniz badem; lif, protein ve kalsiyum- potasyum-magnezyum açısından da son derece zengindir.

PRATİK KAHVALTI
Tam buğday ekmeği ve beyaz peynirle hazırlayacağınız bir sandviç, iyi bir kahvaltı türüdür. 10 adet taze badem, 1 kalın dilim ananas, 1 bardak günlük süt de acelesi olanlar için pratik seçeneklerdir.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ