YÖK'ten, Sağlık Bakanlığı'na öneriler raporu

Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK), sağlıkla ilgili 9 maddelik teklifin yer aldığı raporu, Sağlık Bakanlığı’na gönderdi.

Raporda özellikle üniversitede öğretim üyelerinin istihdamı ve kurumsal aidiyetinin artırılması gerektiği vurgulandı. Yeni tıp fakültelerinin açılması yerine mevcutların geliştirilmesine gayret edilmesi istendi.

Yükseköğretim Kurulu Başkanı ve sağlık temsilcilerinin katılımıyla hafta sonu Afyonkarahisar’da düzenlenen ‘Tıpta Öncelikli Sorunlar ve Çözüm Önerileri’ konulu çalıştay, rapor haline getirildi. Üniversite hastanelerinde tam gün çalışmanın esas olduğu belirtilen raporda, 3 farklı model önerildi. Bunlar; tam gün kadrolu, kurum dışında hizmet verebilme ve sözleşmeli öğretim üyeliği şeklinde sıralandı. Üniversite Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nin (SUAM) mali sorunlarının çözümü için düzenleme yapılması gerektiği kaydedilen rapora şöyle devam edildi: "SUAM’lar tarafından sunulan tüm hizmetler ücretlendirilmeli ve mevcut SGK fiyatları en az yüzde 30 artırılmalı. Özellikli ve istisnai işlemlere yönelik farklı ödeme ve fiyatlandırılma modeli uygulanmalı. Tamamlayıcı sağlık sigortası yoluyla gerekirse üst sınır belirlenerek fiyat farkı alınmalı. Yeşil kartlı olanlar diğer genel sağlık sigortasına tabi hastalar gibi sevke bağlı olmaksızın doğrudan SUAM’a başvurabilmeli."

Raporda, öğretim üyelerinin ücretlendirilmesine de değinildi. Ücretlerin, akademik statüye göre farklı olması talep edildi. SUAM’ların kaliteli hizmet vermeye devam edebilmesi için insan gücü kapasitesinin artırılması gerektiği vurgulandı: "Ülkemizde tıp fakültelerinin sayısı 74’ü faal olmak üzere 82’dir. Dünyada nüfus başına en fazla tıp fakültesi ülkemizde mevcuttur. Yeni fakültelerin açılması yerine mevcutların geliştirilip güçlendirilmesine gayret edilmelidir. Eğitim araştırma hastaneleri ile işbirliği protokolleri yapılmak suretiyle ülkenin ihtiyacına uygun sayıda öğrenci alınması sağlanmalıdır."

Yasin Kılıç / Zaman

Manşetler

DUYURU-4