Mustafa Karaalioğlu'nun Karar Gazetesi''ndeki yazısının ilgili bölümü şu şekilde:
YEKTA SARAÇ'IN BÜYÜK PROJESİ 100 ALANDA 2 BİN DOKTORA
Milli Eğitim bakanlığı yıllardır yurtdışına master ve doktora öğrencileri gönderiyor. Yılda 1000 öğrenci bu imkandan yararlanıyor. Her bir öğrencinin master ve doktora maliyeti ise 200 bin Dolar'ı buluyor. Bu sistemin faydaları olmadığı söylenemez. Bu sayede gençlerimiz dünya ile tanışıyor ve akademi evreninde bir şekilde rol alıyoruz. Tabii, başta verimlilik ve geri dönüş açısından sistemin kritik edilecek noktaları da yok değil...
YÖK şimdi bu sistemin hacmini çok aşan büyük bir proje başlatıyor. 100 alanda 2 bin öğrenciyi kapsayan burslu birdoktora projesi hayata geçiriliyor. Doktora öğrencileri Türkiye'de eğitim alacaklar. Geleceğin, önemi artacak ve gelişen alanları başta olmak üzere özellikle iş dünyasının da ihtiyaçları dikkate alınarak hazırlanan programda birçok branş bulunuyor.
Bulut teknolojileri, hücre mühendisliği, robotlar ve akıllı sistemler, gıda teknolojileri, havacılık ve uzay eğitimi, savunma teknolojisi, enerji, nano teknoloji, özel eğitim, uluslararası hukuk..
Esasen Türkiye'de uzmanı az olan bütün branşlarda doktora programı açılıyor ve tamamı YÖK tarafından burslu olacak 2 bin öğrenci bu imkandan yararlandırılıyor. Anladığım kadarıyla YÖK bu öğrenciler için hem kesenin ağzını açıyor hem de ilerideki akademik kariyerleri için de destek planlıyor.
Prof. Dr. Saraç, "Sadece evrensel bilim alanına değil bizim bilim hayatımıza da katkı sağlamalıyız. Kendi referans çerçevemizi oluşturmalıyız" diyor.
5 üniversite, bölgesinde uzmanlaşacak
Bir başka proje de bölgesel kalkınma odaklı 5 üniversite oluşturulması. 2006'dan sonra kurulan 40 üniversite arasından 5'i, bulunduğu bölgenin imkanlarına göre şekillendirilecek ve uzmanlaşması için desteklenecek. Şu anda 15 üniversite üzerinde çalışılıyor bunlardan 5'i seçilip mesela tarım veya tıp veyahut da başka teknolojik alanlarda gelişmesi temin edilecek.