Yoksulun sağlık faturası kabardı, Yükü Arttı

Yoksulun sağlık, zenginin otelle lokanta faturası arttı. Sağlıktaki her 100 liralık artışın 54 lirası en yoksul yüzde 20’lik dilimdeki ailelerin cebinden çıktı.

2009 yılı hanehalkı tüketim harcaması geçen yıl yoksulun sağlık faturasının kabardığını
ortaya koydu. Sağlıktaki her 100 liralık artışın 54 lirası en yoksul yüzde 20’lik dilimdeki ailelerin cebinden çıktı.
Toplam tüketim harcamaları içinde payı en fazla artan kalem ise üst gelir gruplarının etkisi ile otel ve lokanta kaleminde oldu. Otel ve lokantanın toplam harcamalar içindeki payı 0.78 puan arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2009 yılı hanehalkı tüketim harcaması araştırmasının sonuçlarına göre, geçen yıl yoksulların sağlık faturası kabarırken, zenginlerin harcamalarını en fazla artırdığı alanlar, ev eşyaları ile otel ve lokanta faturaları oldu. Geçen yıl toplam tüketim harcamaları içinde payı en fazla artan kalem, üst gelir gruplarının harcamalarındaki artışın etkisi ile otel ve lokanta kalemi oldu. Otel ve lokantanın toplam harcamalar içindeki payı 0.78 puan artarak yüzde 5.16’ya çıktı. Toplam tüketim içinde payı en fazla artan ikinci kalem de yine üst gelir grubunun katkısı ile ev eşyaları oldu. Ev eşyalarının toplam tüketimdeki payı 0.37 puan artarak yüzde 6.16’ya çıktı.

Toplam tüketim içindeki payı yüzde 23’e çıkan gıda ise 0.36 puan ile artışta üçüncü sırada yer alabildi. Buna karşın tüketim harcamaları içindeki payı en fazla azalan kalem konut oldu. Konut harcamaları, kiranın yanı sıra elektrik, doğalgaz, yakıt, şebeke suyu ve evde yapılan onarım harcamalarını kapsıyor. Konut ve kira harcamalarının toplam tüketim harcamaları içindeki payı 0.82 puan azalarak yüzde 28.24’e indi.
Ulaştırma harcamalarının yapı 0.48 puan azalarak yüzde 13.59’a, giyim ve ayakkabının payı ise 0.33 puan azalarak yüzde 5.07’ye geriledi.

SAĞLIKTA YOKSULUN YÜKÜ ARTTI
Geçen yıl ailelerin sağlık harcamaları ortalama yüzde 4.36 arttı. Bu alanda 12 aylık ortalamalara göre 2009 yılı enflasyonu yüzde 2.94 oldu. Buna göre sağlık harcamaları reel olarak yüzde 1.38 arttı. Sağlıkta olağan sayılacak bu artışın olağanüstü yönünü ise bu artışı dar gelirlilerin sırtlanması oldu. En üst yüzde 20’lik gelir diliminde yer alan ailelerin sağlık harcamaları yüzde 5.34 azalırken, en yoksul yüzde 20’lik dilimde yer alan ailelerin sağlık harcamaları yüzde 27.48 arttı. En düşük ikinci yüzde 20’lik gelir diliminde yer alan ailelerin sağlık harcamalarındaki artış ise yüzde 23.49’u buldu. Böylece geçen yıl ailelerin sağlık harcamalarında meydana gelen her 100 liralık artışın 54 lirası en yoksul yüzde 20’lik gelir diliminde yer alan ailelerin cebinden çıktı.
 

İsmail Özkul
Gazete Habertürk

Manşetler

DUYURU-4