YÖK Kıbrıs'taki üniversiteleri de denetleyecek

YÖK Denetleme Kurulu'nun devlet ve vakıf üniversitelerinde yaptığı denetimleri, Kıbrıs'taki üniversitelere de genişletiyoruz. Bu hem Kıbrıs'taki üniversitelerin kalitesinin artmasına hem Türkiye ile olan ilişkilerin daha da gelişmesine katkı verecektir"

Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu'nun (YÖDAK) ortak komisyonu her yıl Kıbrıs'taki üniversiteleri denetime tabi tutacak.

Milli Eğitim Bakanlığı ile KKTC Milli Eğitim Bakanlığı tarafından 2009'da imzalanan Türkiye Cumhuriyeti ve KKTC hukukuna göre kurulmuş olan üniversitelerin karşılıklı tanınmasına dair milletlerarası anlaşmanın uygulamasına dönük olarak YÖK ile KKTC Yükseköğretim Planlama, Denetleme, Akreditasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) arasında protokol imzalandı.

YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, imza töreninde yaptığı konuşmada, YÖK olarak KKTC ile her zaman yakın işbirliği içinde bulunduklarını belirterek, Kıbrıs Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖDAK'ın onayından geçen bütün üniversitelerin, ÖSYM'nin kataloğunda yer aldığını, Kıbrıs'ın Türkiye'den ve diğer ülkelerden uluslararası öğrenci kabul ettiğini söyledi.

Kıbrıs'taki yükseköğretim sisteminin her geçen gün büyüdüğünü belirten Çetinsaya, hem Türkiye'den giden öğrenciler hem yurtdışından giden öğrencilerin sayısının arttığını dile getirdi.

Bu durumun kendilerini sevindirdiğini anlatan Çetinsaya, işbirliği içerisinde kalite çıtasının daha da yükseltilmesini istediklerini söyledi.

2009'da imzalanan uluslararası anlaşmanın da çizdiği çerçeve içerisinde yeni uygulamaların hayata geçirileceğini anlatan Çetinsaya, şunları kaydetti:

"Bu aşamalardan biri de YÖK Denetleme Kurulu'nun devlet ve vakıf üniversitelerinde yaptığı denetimleri, Kıbrıs'taki üniversitelere de genişletiyoruz. Bu hem Kıbrıs'taki üniversitelerin kalitesinin artmasına hem Türkiye ile olan ilişkilerin daha da gelişmesine katkı verecektir. Buna yönelik ön uygulamamızda YÖKSİS'e KKTC'deki üniversitelerin de dahil edilmesi. Çalışmalar başladı. Önümüzdeki aylarda çalışmalar tamamlandığında, ÖSYM kataloğunda bulunan KKTC'deki bütün üniversiteler, YÖKSİS veri bankasında yer alacak. Böylece daha şeffaf, daha hesap verilebilir ama daha kaliteli bir yükseköğretimin önünü açmış olacağız."

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Gökçekuş da KKTC'nin yüksek öğretimi için tarihi bir gün olduğuna işaret ederek, KKTC'nin 300 bin nüfusu bulunduğu, bunun yaklaşık 65 bininin öğrenci olduğunu dile getirdi.

Kıbrıs'taki 11 üniversitenin 9'unun öğrenci aldığını belirten Gökçekuş, buraya gelen öğrencilerin yaklaşık yüzde 60'ının anavatan Türkiye'den, yüzde 20'den fazlasının da 116 farklı ülkeden geldiğini kaydetti.

Kıbrıs'taki öğrencilerin yaklaşık yüzde 80'nin ülke dışında geldiğinin vurgulayan Gökçekuş, "Tüm hükümetler ve Türkiye hep üniversite adası Kıbrıs olgusunu işledi. En geçerli akçemiz üniversitelerimiz. Geleceğimizi inşa edeceğimiz en büyük unsur da üniversiteler. Üniversitelerin, her yıl Türkiye'dekiler gibi düzenli olarak YÖK ve YÖDAK Ortak komisyonu tarafından denetlenmesi kaliteyi ve güvenilirliği artıracak" şeklinde konuştu.

YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. İlyas Doğan ise Yükseköğretim Denetleme Kurulu'nun, 40 yılı aşkın süredir edindiği tecrübesiyle Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ndeki üniversitelerin denetimini üstlendiğini belirterek, 'Türkiye'de hem devlet hem vakıf üniversiteleri denetimleri sırasında edindiğimiz bilgi ve tecrübelerimizi Kıbrıs'taki üniversitelerimize aktarmaya çalışacağız. Üniversitelerimizin eğitim kalitesinin yükselmesi için birikimlerimizi kendilerine sunacağız. Denetimlerin amacına uygun icra edilmesi halinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gerçekten bir üniversite adasına dönüşeceğini, önemli bir katkı sağlayacağını düşünüyorum" diye konuştu.

Protokol ile KKTC'deki üniversitelerin Yükseköğretim Denetleme Kurulu ve YÖDAK tarafından yıllık olağan denetime tabi tutulması öngörülüyor. Protokolün uygulanmaya başlanması ile Türkiye'de doğrudan geçerli olan KKTC'deki üniversitelerin diplomaları ve gerçekleşen eğitim kapasitesi konusunda Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin verdiği eğitim kalitesi garantörlüğünün de daha güçlü bir şekilde sağlanması planlanıyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ