Yok denen ilaca para ödeme!

ANKARA - Yatan hastaların yakınlarının ellerinde 'ihtiyaç listesi' eczane eczane dolaşması ayıbına karşı geliştirilen ancak Türkiye gerçeklerine takılan uygulama için Sağlık Bakanlığı yeni bir genelge yayımladı. Genelgede yatan hastalara ve yakınlarına 'S

ANKARA - Yatan hastaların yakınlarının ellerinde 'ihtiyaç listesi' eczane eczane dolaşması ayıbına karşı geliştirilen ancak Türkiye gerçeklerine takılan uygulama için Sağlık Bakanlığı yeni bir genelge yayımladı. Genelgede yatan hastalara ve yakınlarına 'Sözleşmeli eczanelerden ilaç alırken cebinizden para ödemeyin' denildi.

Sağlıkta ilaç ve malzeme teminini tek elden yönetmek isteyen Bakanlık, yatan hastaların ilaçlarının hastanelerden verilmesi için yeni düzenleme hazırlamıştı. Düzenlemeye göre, eğer hastanede istenen ilaç yoksa, sağlık karnesine 'Eczanemizde yoktur, yatan hasta' kaşesi basılarak hasta sözleşmeli eczanelere yönlendirilecekti.
Ama hastanelerin "İmkânlarımız yetersiz" yakınması üzerine bir kez ertelenen ve nihayet 1 Ocak'ta başlayan uygulamanın ilk günlerinde karmaşa yaşandı. 'Hastanede ilaç yok' denilince ilaçları dışarıdan temin eden hasta yakınları, parasını tahsil etmek için muhatap bulamamaktan yakındı.
Sağlık Bakanlığı'ysa dün yeni bir genelge yayımlayarak, hastanede gereken ilacı bulamayan hastaların, sözleşmeli eczanelere gittiğinde ceplerinden para ödememelerini istedi. Çünkü sözleşmeli eczane, reçeteyi hastaneye fatura edecek. Hastane ilacın teminindeki aksaklığın haklı bir gerekçeye dayandığını kanıtlarsa parasını Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan alabilecek, aksi halde kendi kasasından ödemiş olacak.
Bu yolla düzenlenecek reçeteler beş günlük tedavi dozunu geçemeyecek. Ancak uzun süre boyunca yatarak tedavi gören tüberküloz hastalarına, kullanım dozu belgelenmek kaydıyla bir aylık miktarda tüberküloz ilaçları yazılabilecek.

Manşetler