YÖK Başkanı Çetinsaya'dan kadro ve maaş tepkisi

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğretim üyelerinin özlük haklarındaki dezavantajlı durumdan dolayı parlak öğrencileri üniversitelere çekemediklerini, böyle devam ederse yükseköğretim sisteminin geleceğinden konuşulamayacağı gibi Türkiye'nin 2023 h

YÖK Başkanı Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya, öğretim üyelerinin özlük haklarındaki dezavantajlı durumdan dolayı parlak öğrencileri üniversitelere çekemediklerini, böyle devam ederse yükseköğretim sisteminin geleceğinden konuşulamayacağı gibi Türkiye'nin 2023 hedeflerinin de tutmayacağını söyledi. Bütçe kanununda alınan tedbirler dolayısıyla her yıl 9 bin olan öğretim elemanı kadro sayısının 4 bine indirilmesine dair çalışmalar olduğunu belirten Çetinsaya, bunun sonucunun vahim olduğunu savunarak, rektör ve öğretim üyelerine her düzeyde açıklama talimatı verdi. Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) evsahipliğinde ADIM Üniversiteleri Birliği'nin düzenlediği "Üniversite-Sanayi İşbirliğinde Teknokentlerin Rolü" konulu panel, PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde yapıldı. Panele YÖK Başkanı Çetinsaya, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, ADIM üniversiteleri rektörleri ve ilgili dekanları katıldı.

'ÖĞRETİM ÜYESİ YETİŞTİRME VE KAZANMA NOKTASINDA DEZAVANTAJLI KONUMA SÜRÜKLENİYORUZ'


Panelde konuşan Prof. Dr. Çetinsaya, yükseköğretm olarak giderek bir açmazla karşı karşıya kaldıklarını belirti. Üniversitelerdeki binaların çok güzel olduğunu, öğrenci sayısının arttığını, her geçen gün büyüdüklerini ifade ederek, "Gerçekten de şu anda OECD rekorları dahil bütün rekorları kırmaktayız; yükseköğretim sistemimizin büyüklüğü anlamında. her manasıyla ayrılan fonlar ve öğrenci büyüklükleri anlamında fakat nitelikli öğretim üyesi yetiştirme ve kazanma noktasında giderek dezavantajlı bir konuma doğru sürüklenmekteyiz." dedi.

'PARLAK ÖĞRENCİLERİ ÜNİVERSİTEDE TUTAMAZSAK 2023 HEDEFLERİNİ KONUŞAMAYIZ'

Bir bilimadamı için özlük haklarını konuşmaktan daha büyük zulüm olmadığını belirten Gökhan Çetinsaya, şunları kaydetti: "Bugün geldiğimiz noktada bunu konuşmak zorundayız. Bunu talep etmek zorundayız, çünkü olay artık bizlerin ve bugün Türkiye'deki diğer meslek gruplarının uluslararası arenadaki muadillerimizin özlük haklarıyla kıyaslanmamızın ne kadar dezavantajlı olduğunu vurgulamamız konusu olmaktan çıkmıştır. Sorun, 2023 hedefleri bağlamında Türkiye bu hedefleri tutturabilecek mi, tuttaramayacak mı konusuna gelmektedir. Zira şu anda üniversitelerimizden mezun olan öğrencilerimizi, parlak araştırmacıları, parlak öğrencileri üniversitelere çekemiyoruz. Sınıflara, laboratuvarlara, kürsülere çekemiyoruz, özlük haklarındaki bu dezavantajlı konum dolayısıyla. O bakımdan hep birlikte ve her seviyede bu çabalarımızı, bu taleplerimizi yoğunlaştırmalıyız. En parlak beyinleri, en iyi öğrencileri biz akademide tutamazsak, ne yükseköğretim sistemimizin geleceğinden konuşabiliriz ne de Türkiye'nin 2023 hedefleri yahut da 21. yüzyıldaki hedeflerimizden konuşabiliriz."

'ÖĞRETİM ÜYESİ KADROLARININ KISITLANMASI VAHİMDİR'


Bu yıl genel tasarruf tedbirleri çerçevesinde bütçe sürecinde kadro kısıtlamasına gidileceğini haberini aldıklarını söyleyen YÖK Başkanı Çetinsaya, "Bütün sektörlerde uygulan genel bütçe kısıtlamaları çerçevesinde, her yıl 9 bin olan öğretim elemanı kadro sayısı da 4 bine indirilmektedir yahut indirilmesi teklif edilmektedir. Bu bence özlük haklarında yaşanan dezavantajdan daha vahimdir. Bunu her düzeyde, en üst düzeyde anlatıyoruz. Sizler de lütfen rektörlerimiz olarak, öğretim üyeleri olarak her düzeyde ifade etmelisiniz ve bu konuda her bakımdan çalışmalıyız, çünkü bizim yaptığımız hesaplamalara göre 2023 hedeflerini tutturabilmemiz için her yıl 15 bin öğretim elemanı kadrosuna ihtiyacımız var. Yükseköğretimde yaşanan bu büyüme şu anda 4 milyon 900 bin seviyesine geldi öğrencilerde. Bu ileriye doğru gidecek, küresel dünyanın dinamikleri bu." şeklinde konuştu.

'2023 HEDEFLERİ İÇİN HER YIL 15 BİN ÖĞRETİM ELEMANI KADROSUNA İHTİYACIMIZ VAR'

Dünyada var olabilmek için yükseköğretim sisteminin büyütülmesi gerektiğini anlatan Çetinsaya, "Yükseköğretim sisteminizi büyütebilmeniz için öğretim üyesi havuzunuzu da büyütmeniz gerekiyor. O bakımdan bizim hesaplamamıza göre bırakın 9 bini, 15 bin öğretim elmanı kadrosuna ihtiyacımız var, bu hedefleri tutturabilmek için ama şimdi bunun genel bütçe tedbirleri içerisinde 4 bine indirilmesinin teklif edilmesi, gerçekten de bu özlük haklarında yaşanan dezavantajı da üstüne geldiği, bununla birlikte aynı teraziye konduğu zaman gerçekten de artık yükseköğretim sistemimize ciddi zararlar verecek bir konuma doğru gelmektedir. Bu konuya hepinizin dikkatinizi çekiyorum ve çabalarımızı hep birlikte arttırmanızı, her düzeyde konuyu dile getirmenizi teklif ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından PAÜ Rektörü Bağcı, YÖK Başkanı Çetinsaya'ya plaket takdim etti.

Manşetler