Türkiye Yeşilay Cemiyeti tarafından yapılan açıklamada, ortak bildiride, en önemli sağlık yasalarının bazı işletmeler öne sürülerek zedelenmesinin, en temel sağlık haklarına aykırı olduğu bildirildi.
Öldürdüğü 50 yılı aşkın zamandır bilinen bir maddeden kullanmayanı korumanın tek bilimsel yönteminin kapalı alanlarda istisna belirtmeden sigaranın yasaklanması olduğu belirtilen açıklamada, Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'nin 8. maddesinde açıkça sigara içilen ve içilmeyen alanların ayrılmaması ve tamamen dumansız alan dışında hiç bir yöntemin yararlı olmadığının ifade edildiği kaydedildi.
Bütün bilimsel araştırmaların sigara içilen yerlerdeki dumanın hiç bir teknoloji ile arındırılmadığını gösterdiğine işaret edilen ortak bildiride, şöyle denildi:
"KANUNDAN SONRA KAHVEHANELER ZARAR ETMEDİ"
''Devlet, çalışanların çalıştıkları yerde iş güvenliğini de güvence altına almıştır. Kahvehanelerde çalışanlar bu güvenceye dahildir. Kanun sonrası kahvehanelerin zarar etmediği, kapanandan çok kahvehane açıldığı Maliye Bakanlığı kayıtlarından saptanmıştır. En önemli sağlık yasalarını bazı işletmeler öne sürülerek zedelemek en temel sağlık haklarına aykırıdır. Sivil toplum kuruluşları olarak, ülkemize çağdaş bir çok ülkenin imrendiği sağlıklı ortak yaşam alanlarını kazandıran, sigara tüketimini hızla azaltan ve bu nedenle sigara endüstrisinin her ülkede çeşitli oyunlarına hedef olan, sağlıklı bir çok insanı kanser ve kalp krizi geçirmekten koruyan, çalışma ortamlarında sigaranın zehirli gazlarına maruz kalan ikram işçilerini gözeten, kalp ve akciğer hastalıkları olan, hamile, yaşlı, çocuk bir çok vatandaşımıza temiz hava soluma hakkını iade eden, bu yasamızı korumaya kararlı olduğumuzu kamuoyuna açıklarız.''