Yeryüzü Doktorları, Gazzeli gence ışık oldu

Yeryüzü Doktorları Derneği, İsrali'in Gazze'ye yönelik saldırısında şarapnel parçalarıyla gözünden yaralanan bir genci, Türkiye'ye getirip gerekli müdahalenin yapılmasını sağladı.

MUHARREM AKSAKALLI

Yeryüzü Doktorları Derneği, Gazze'de şarapnel parçalarıyla gözünden yaralanan bir genci Türkiye'ye getirip, gerekli müdahalenin yapılmasını sağladı.

Gazze'de yaşayan 28 yaşındaki Asaad Muhammed El Nahhal, İsrail'in bölgeye yaptığı saldırılarda şarapnel parçalarının isabet etmesi sonucu gözünden yaralandı.

Türkiye'de okuyan kardeşinin Yeryüzü Doktorları Derneği yetkililerine ulaşması sonucu El Nahhal, uzun uğraş sonucu İstanbul'a getirilerek, Bezmialem Vakıf Üniversitesi Hastanesi'nde tedavi altına alındı.

Hastaneye geldiğinde göremeyen ve bir gözünün tamamen alınma ihtimali bulunan El Nahhal, yapılan müdahalenin ardından artık ışığı farkedebiliyor.

Yeryüzü Doktorları Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Kerem Kınık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, El Nahhal'ın, Gazze'nin güneyinde yaşarken İsrail'in saldırıları sonucu vücudunun birçok yerinden ve gözünden yaralandığını söyledi.

"Muhammed'in küçük kardeşi Türkiye'de okuyan bir öğrenci. Gazze'de olduğumuzu duyunca bize ulaştı" diyen Kınık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Abisini getirip getiremeyeceğimizi sordu. Biz de Prof. Dr. Orhan Alimoğlu hocamızla beraber güneye indik hastanelerde aradık bulduk. Oradaki hekim arkadaşlarımız sağ gözüne saplanan şarapnel nedeniyle o gözü alacaklardı. Kendisini götürmek istediğimizi Türkiye'de ameliyat yaparak bu gözü kurtarabileceğimizi söyledik. Onlar da dokunmadılar. Dışişleri Bakanlığımız ve Kahire Büyükelçiliğimizin büyük yardımlarıyla hastamızı önce Kahire'ye, oradan da Türkiye'ye getirdik."

Kınık, El Nahhal'in Bezmialem Vakıf Üniversitesi'ne getirildiğini ve ameliyat edildiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Çok şükür şu an ışığı görüyor. Bir ameliyat daha geçirecek. Kornea nakli olacak ondan sonra da ümit ediyoruz bundan sonraki hayatında görecek. Bir insanın bile ışığa kavuşmasına vesile olmak gerçekten çok önemli. Bu anlamda Bezmialem, Dışişleri Bakanlığı ve Yeryüzü Doktorları ekiplerine müteşekkiriz. Desteklere devam edeceğiz."

-"Türk hükümetine çok teşekkür ediyorum"

Asaad Muhammet El Nahhal ise Gazze'de zor günler geçirdiklerini belirterek, "Oradan çıkmak hakikaten çok zor. 15 gün boyunca Gazze'den çıkıp buraya gelmek için uğraştık" dedi.

Şu anda çok mutlu olduğunu ifade eden El Nahhal, "Doktorlarım benimle çok ilgileniyor, o zor dönemin ardından buradaki karşılamayı gördükten sonra her şeyi unuttum. Türk hükümetine çok teşekkür ediyorum. Burası sanki ikinci evim. Buradaki görevlilere ve doktorlara çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

El Nahhal'in doktoru Jülide Akkan ise hastayı, her iki gözünde şarapnel yaralanması ile hastanelerine kabul ettiklerini belirtti. Akkan, hastanın çok ciddi darbe alan sol gözünün ön ve arka taraftan patlamış halde hastanelerine gitirildiğini ifade etti.

Gözün arka tarafının onarımını yaptıklarını anlatan Akkan, şunları kaydetti:

"Ameliyata girmeden önce hastanın hiçbir görme düzeyi yoktu. Yani kör diyebileceğimiz düzeydeydi ama bugün hasta ışığı farkedebiliyor. Görme devamlılığı açısından şu dönem belki erken, net birşey söyleyebilmek için ama gözün yerinde kalıp, bütünlüğünü koruması bile bu hastanın ileriki dönemleri için çok büyük bir kazanç. Sonucun böyle olmasından çok mutluyuz. Dün hiç görmeyen bir göz, bugün ışığı hissedebilmekte bu da ilerisi için çok çok ümit verici."

-"Gazze vicdanı olan bütün insanların kanayan yarasıdır"

Bezmialem Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Saffet Tüzgen da Gazze'nin, vicdanı olan bütün insanların kanayan yarası olduğunu söyledi.

Üniversite olarak 4 yıldan beri hizmet verdiklerini bildiren Tüzgen, şöyle devam etti:

"Ancak hastanemiz kuruluş yılı olarak 171 yıllık bir hastanedir. Orijinal ismiyle Vakıf Gureba olarak bilinir halk arasında. Yoksul Müslümanlara hizmet etmek amacıyla kurulmuş bir hastanedir. 171 yıl geriye gittiğimiz zaman zaten Filistin, Suriye, Şam, Bingazi, bizim hinterlandımızdaydı. Zaten hepsine hizmet vermek amacıyla kurulduğu için biz bu amaca paralel olarak çalışmalarımıza devam ediyoruz. Daha önceki yıllarda da yapılan bombalamalarda birçok hastaya hizmet verdik. Şimdi de kurulan hava köprüsüyle hizmete devam ediyoruz."

Prof. Dr. Tüzgen, El Nahhal'in başarılı bir operasonla gözünü kurtardıklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Netice itibarıyla bu ve buna benzer hastalarımız için daima gönlümüz de hastanemizin kapıları da açıktır. Gerek burada gerek orada hizmet vermeye hazırız. Kendim de dahil olmak üzere zaman zaman oraya giderek yaralılara hizmet vermeye de çalışıyoruz. Oradan gelen öğrencileri de burada okutarak Gazze'ye hekim yetiştiriyoruz. Gazze benim olduğu kadar sizin de... Gazze vicdanı olan bütün insanların kanayan yarasıdır. Sadece sağlık hizmeti değil, maddi, manevi, ayni, nakdi, üzerimize düşen herşeyi yapıyoruz."

Manşetler

DUYURU-4