Mehmet KAYA
ANKARA - Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu (TİTCK) Başkanı Osman Arıkan Nacar, Aralık 2015 itibariyle kurulan Sağlık Endüstrileri Yönlendirme Kurulu’nun hızlı hareket ettiğini ve yerli ilaç üretimi öncelikleri çerçevesinde kararlarını oluşturmaya başladığını açıkladı. Kurulun öncelikli gündeminde olan ve firma sunumlarının yapıldığı üç konu bulunduğunu belirten Nacar, bunları, Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi, Hepatit A Aşısı Yerlileştirme Projesi ve Tıbbi Cihaz Yerlileştirme Çalışması olarak sıraladı.
DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan Nacar, Başbakanlık genelgesi doğrultusunda hayata geçen kurulun ilk kararlarını almaya başladığını kaydetti. Öncelikli gündemde olan ve firma sunumlarının yapıldığı üç konu bulunduğunu belirten Nacar, bunları, Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi, Hepatit-A Aşısı Yerlileştirme Projesi ve Tıbbi Cihaz Yerlileştirme Çalışması olarak sıraladı. Yerli Plazmadan Plazma Ürünleri Üretimi Projesi kapsamında 13 firmanın komiteye sunum yaptığını ve teknik kararın alındığını aktaran Nacar, bundan sonraki aşamanın Sosyal Güvenlik Kurumu uhdesinde olduğunu hatırlattı. Yerli aşı üretimi çerçevesinde süren Hepatit A Aşısı Yerlileştirme Projesi kapsamında ise 10 firmanın sunum yaptığını kaydeden Nacar, sürecin devam ettiğini ve gelecek toplantılarda karar verilmesini beklediklerini vurguladı. Tıbbi Cihaz Yerlileştirme Çalışması kapsamında ilk etapta manyetik rezonans görüntüleme, bilgisayarlı tomografi, dijital röntgen, ultrasonografi cihazı ve hastabaşı monitörünün yerlileştirilmesinin ele alındığını kaydeden Nacar, “Bu proje sonucunda şehir hastanelerinin tıbbi cihaz ihtiyaçları kamu alımları yoluyla karşılanacak. Projeyle ilgili 13 firma komiteye sunum yaptı. Değerlendirme süreci devam ediyor. Hızla sonuçlandırmayı amaçlıyoruz” dedi.
5 yıl içinde 3.5 milyar TL’lik görüntüleme cihazı alınacak
Gelecek 5 yıl içinde 3.5 milyar TL’lik görüntüleme cihazı alımının gündemde olduğunu ifade eden Nacar, komitenin bu alanın yerlileştirmesini önemle ele aldığını vurgulayarak, “2014 istatistikleri, 1 milyon kişiye düşen görüntüleme cihazı sayısında, Türkiye’nin OECD ülkelerinin gerisinde olduğunu göstermektedir. Tabi ki bu durum plansız alım yapmayı ve ithal ürünlere yönelmemizi gerektirmemektedir. Ayrıca söylediğiniz gibi klinik anlamda gereksiz çekimler söz konusu ise Akılcı İlaç Projesi gibi Akılcı Tıbbi Cihaz Projesi çalışması ile de bu israfın önüne geçilmesi sağlanabilir” dedi.
Son 6 ayda 3 bine yakın siteye erişim engellendi
Nacar, ciddi sağlık sorunlarına yol açan internetten ilaç satışıyla ilgili olarak da denetim birimlerinin sipariş verip incelemeye sokarak yasal süreç başlattığını, sahte sağlık vaadi sunan siteleri hızla kapattıklarını aktardı. Nacar, bu yolla ocak ayından bu yana 608 sitenin kapatıldığını, erişimi engellenen site sayısının da 3 bin dolayında olduğunu kaydetti. Nacar, sahte ve kaçak yollardan giren ancak içinde ilaç etken maddesi bulunması nedeniyle ayrıca önem taşıyan cinsel gücü artırıcı maddelere ilişkin olarak da eczanelerde satışının belirlenmesi amacıyla 81 valiliğe yazı gönderildiğini kaydetti.
Yurtdışından ilaç getirme de bilgisayar sistemine kavuşuyor
Türkiye’de henüz ruhsat almayan ilaçların yurt dışından temini ve endikasyon dışı (ana tedavi ettiği hastalıktan başka bir hastalığa iyileştirici etki etmesi nedeniyle yazılmış ilaç) ilaçların temininde kolaylık sağlamak amacıyla yazılım geliştirildiği açıklandı. Nacar, özellikle kanser hastaları için önem taşıyan bu duruma ilişkin, REİYS (Ruhsatsız ve Endikasyon Dışı İlaç Yönetim Sistemi) adı verilen sistemin ağustos ayı itibariyle aktif hale gelmesini amaçladıklarını kaydetti. Nacar, ilaçların yurt dışından temini dâhil hastaların ilaca daha hızlı ve güvenli erişiminin hasta ve diğer ilgili kurumlarca takibinin yapılabileceğini vurguladı.