Yenilebilir çiçek buketleri hem göze hem mideye hitap ediyor

Yapraklarından dallarına, tohumlarından çiçeklerine kadar gerçek görünümüne uzun uğraşlar sonucu ulaşılabilen, özel şeker hamurundan yapılan yenilebilir buketler hem göze hem de mideye hitap ediyor.

Yaprakları, dalları ve tohumlarından çiçeklerine kadar uzun uğraşlar sonucu özel şeker hamurundan yapılan buketler, hediye konusunda farklı bir alternatif sunuyor. Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök: "Eda Dartepe Uz Hocamız ile beraber şeker hamurunun içeriğini geliştirip dışa bağımlılığı bitirmek amacıyla yenilebilen, uzun ömürlü, dayanıklı, sağlıklı, plastik gibi görünen ama plastik olmayan, albenisi daha yüksek, güçlü yapıda bir şeker hamuru geliştirdik"

Pastacılık sektöründeki gelişmeler bu alanda var olan eğitimleri farklı arayışlara yönlendiriyor. Göze ve damağa hitap eden bu ürünler ilgi odağı olurken pasta tasarımcıları artık "yenilebilir sanat" çalışmalarına önem veriyor.

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölümünde öğretim görevlisi olan Eda Dartepe Uz, yurt dışında katıldığı bir yarışmada yaptığı yenilebilir çiçeğin bozulması üzerine yüksek lisans tezi kapsamında şeker hamuru üzerinde çalışmaya başladı.

Bunun sonucunda daha esnek, kırılmayan ve uzun süre dayanan şeker hamuru geliştiren Uz, bu hamurdan yenilebilir çiçek buketleri yapmayı sürdürdü.

Uz, "Yenilebilir sanat" çalışmaları hakkında AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversite öğrenimini Yiyecek ve İçecek İşletmeciliği Bölümünde tamamladığını belirterek, bu süreçte şeker hamurundan çiçek ve figür yapmak için eğitimler aldığını ancak çiçek yapmayı daha çok sevdiği için yenilebilir olanlarına yöneldiğini söyledi.

Almanya'da bir yarışmaya hazırlandığını anlatan Uz, "Şeker hamurundan yapılan çiçekler daha kırılgan oluyor ve yolda yaptığım aranjmanım kargoda hasar gördü. O dönem 3 aylık emeğim çöp oldu. Ödül alamayınca çok üzülmüştüm. Sonra yüksek lisansta, 'Nasıl bir hamur geliştiririz de bu hamur kırılgan olmaz, esnek kalır ve bu tür yarışmalarda hasar görmeden gidebilir' diye düşündüm." dedi.

Uz, şeker hamurunun birkaç maddesini değiştirerek daha esnek ve kırılgan olmayan hamur elde ettiğini dile getirerek, "Bu benim tez için geliştirdiğim bir hamur. Türkiye'de yeni bir şey. Patent aşamasındayız. Şeker hamuruyla uğraşan ünlü şeker hamuru sanatçıları var. Onlara demo numuneler gönderdim. Şu an figür ve benzeri şeylerde deniyorlar. O çalışmada gayet başarılı gidiyor." diye konuştu.

- Geliştirdiği hamurdan yaptığı çiçek ödül getirdi

Şeker hamurundan buket çiçeklerinin yaklaşık 2,5 ay gibi bir sürede yapıldığını aktaran Uz, dallarından yapraklarına, tohumlarından çiçeklerine kadar en ince ayrıntılarıyla gerçek bir çiçek buketine dönüştürdüğü yenilebilir çiçek çalışmasıyla Lüksemburg'da düzenlenen dünya olimpiyatlarında bronz madalya kazandığını anlattı.

Yaptığı çiçeklerin istendiği zaman yenilebileceğine dikkati çeken Uz, "Ama bukete kıyıp yiyemeyiz diye düşünüyorum. Çiçeklerimizin hepsi yüzde 100 gıdaya uygun." ifadelerini kullandı.

Uz, geliştirdiği şeker hamurunun sağlığa zararının bulunmadığını, renklendirmek için kullanılanların yenilebilir toz boyalar olduğunu belirterek, yenilebilir çiçeklerin solmadan ve uzun süre saklanabilen güzel bir hediye alternatifi olabileceğini söyledi.

- "Yenilebilir sanata katkı sağlayacak bir hamur hazırladık"

Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi İlkay Gök ise dünyada gastronomi anlamında çok farklı çalışmalara başlandığını dile getirdi.

İnsanların yenilebilir sanattan çok fazlasıyla keyif almaya başladığını ifade eden Gök, bu alanda trendler gelişirken birtakım ihtiyaçların da doğduğunu belirtti.

İlkay Gök, bu ihtiyaçlar doğrultusunda şeker hamurunda da birtakım özellikler istendiğini belirterek, şöyle devam etti:

"Bizler bu şeker hamurlarını bazen yurt dışından getiriyorduk ya da aldığımız işletmelerde sağlık için içinde ne kullanıldığı konusunda şüphelerimiz vardı. Şimdi biz Eda Hocamız ile beraber şeker hamurunun içeriğini geliştirip dışa bağımlılığı bitirmek amacıyla yenilebilen, uzun ömürlü, dayanıklı, sağlıklı, plastik gibi görünen ama plastik olmayan, albenisi daha yüksek, güçlü yapıda bir şeker hamuru geliştirdik."

Bu hamurdan yapılan çiçek buketinin uzun süre kırılmadan, bozulmadan ve parçalanmadan saklanabildiğini dile getiren Gök, "Bunu tekrardan alıp yiyebiliyorsunuz. Şeker hamurunda dünyanın tercih ettiği, çalışmaya uygun, kendi ülkemizde üretilen ve aynı zamanda da yenilebilir sanata katkı sağlayacak bir hamur hazırladık." dedi.

Gök, yenilebilir çiçeklerin evde plastik kullanmak istemeyenler için çok güzel bir alternatif olduğunu da sözlerine ekledi.

 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ