Yenidoğan Sarılığı Hakkında Merak Edilenler

Bebeğiniz zamanında doğduysa yenidoğan sarılığı görülme oranı %60'tır, prematüre bebeklerin ise %80`lik kısmında bu soruna rastlanmaktadır.

Çok tehlike bir hastalık olmayan yenidoğan sarılığı, yeni doğmuş olan bebeklerde görülmektedir. Bu sarılık bebeklerin kanlarındaki bilirubin oranının artmasına sebep olabilir. Fakat bazı zamanlarda kandaki bilirubin oranı bebekte kalıcı hasar oluşturabilecek kadar yükselmektedir. Sarılık görüldüğü zaman tedavi işleminin başlatılması oldukça önemlidir.

Bebeklerinizde yenidoğan dönemi denildiği zaman bebeğin doğduğu günden 1 ay süre geçmesi anlamına gelmektedir. Eğer bebek zamanında doğduysa yenidoğan sarılığı görülme oranı %60, prematüre bebeklerin ise %80`lik kısmında bu soruna rastlanmaktadır. Sarılık yeni doğmuş olan bebeğin sarı renkte olan bilirubin pigmentinin deri ve göz akında birikmesi gibi belirtiler göstermektedir. Bebekte sarılık hastalığı sırasında ilk önce göz akında sonra ise derisinde sararma görülmektedir. Sarılık genel olarak baştan ayak bölgesine doğru ilerlemeye başlar. Bacaklara kadar sarılık ulaştığı zaman ise bilirubin oranının ciddi seviyelere geldiği demektir. Böyle bir durum yaşandığı zaman acil bir şekilde tedavi işletiminin başlatılması gereklidir. Aksi halde istenmeyen sonuçlar ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

Yenidoğan Sarılığında Bilirubin Oranının Kanda Yükselme Sebebi Nedir?

Kanın içerisinde bulunan kırmızı kürelerin patlaması sonucu ortaya bilirubin çıkmaktadır. Bebeklerin anne karnında oksijenin oranı oldukça düşük olmaktadır. Anne karnında olan bebeklere yeterli seviyede oksijen alabilmesi için ise yüksek miktarlarda kırmızı küreye ihtiyaç duyulmaktadır. Doğum sonrası ise solunum yolu ile gerekli oksijen alınır, fakat bu sırada gerektiğinden fazla kırmızı küre yüklenmesi yaşanır. Bu yüklenme sonucunda bilirubin oluşması durumu yaşanır. Bilirubin oluştuktan sonra safra yolları vasıtası ile bağırsaklara doğru gelmeye başlar. Bu durumda fazla beslenme ile bilirubin uzaklaştırılması yapılabilir.

Yenidoğan sarılığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Sarılığın mikrop ile bulaşması mümkün değildir. Yenidoğan sarılığının oluşmasına sebep olabilecek bazı faktörler bulunmaktadır. Bunlar genel olarak düzenli olarak beslenmeme, kan grubundaki uyumsuzluk, idrar yolunda enfeksiyon oluşumu, hipotiroidi, enzim eksikliği ve metabolizmada olan hastalıklar olmaktadır. Bu durumlardan herhangi birinin yaşanması bilirubin oranının en üst seviyelere çıkmasına sebep olmaktadır.

Yeni doğan bebeklerde sararma görüldüğü anda doktora götürülmesi ve hemen tespit yapılarak durumun ciddiyetinin göz önüne alınması oldukça önemlidir.

Boyun Düzleşmesi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yolları

Boyun bölgesinde yer alan servikal bölgede yani omurlarda normalde C şeklinde bir görünüm olması gerekir. Zaman içerisinde bu bölgeye alınan darbeler ya da kas zayıflıkları gibi nedenlere bağlı olarak omurga kemikleri düzleşme yaşar. Genellikle bilgisayar başında çalışan kişiler ve gençlerin telefon, tablet gibi cihazları sık sık kullanmasına bağlı olarak gelişen boyun düzleşmesi çağımızın en sık rastlanılan hastalıklarından biri olmaktadır. Boyun düzleşmesi zamanla duruş bozukluklarına neden olduğundan dolayı tanı ve teşhis sonrası tedavisine başlanması gereken rahatsızlıklardan olmaktadır.

Boyun Düzleşmesi Neden Olur?

Boyun düzleşmesi C şeklinde görünmesi gereken omurların yapısının bozularak boyunun ileri doğru çıkıntılı bir şekilde uzatılması ile fark edilebilmektedir. Boyunda oluşan bu durum genellikle genetik yatkınlık nedeniyle görülmektedir. Bunun dışına boyun düzleşmesi nedenleri arasında en sık görülen durum uzun süre aynı pozisyonda durulmasından kaynaklanmaktadır.

  • İş hayatında uzun süre aynı pozisyonda durmak ve bilgisayar gibi cihazları kullanmak zorunda olan kişiler için boyun düzleşmesi kaçınılmaz bir durum haline gelebilmektedir.

  • Boyun düzleşmesinin nedenlerinden biri de egzersiz esnasında boyunun zorlanması olmaktadır. Ayrıca olası kaza durumlarında boyun bölgesine alınan darbeler nedeniyle de kişilerde boyun düzleşmesi sorunu görülebilir.

  • Vücuttaki kiloların artması ile boyun kemiklerine olan baskı artmaktadır. Boyun düzleşmesine neden olan kilo alma durumuna ek olarak obezite tedavisi gören kişilerin kullandıkları bazı ilaçlar nedeniyle de düzleşme meydana gelebilmektedir.

  • Kemik erimesi görülen kişilerde omurların hasar görmesi nedeniyle düzleşme problemi yaşanabilmektedir. Kemiğin yapısının bozulması ile birlikte duruş bozukluğu meydana gelecektir.

  • Saçları ıslak bırakarak uyumak ve uyku sırasında boyun kemiklerine zarar verecek şekilde uyumak nedeniyle boyun düzleşmesi görülebilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi belirtileri çoğu zaman kişiler tarafından fark edilmeyen bir durumdur. Herhangi bir ağrıya sebep olmayan düzleşme zaman içerisinde duruş bozukluklarına neden olduğundan dolayı fark edilebilir olmaktadır. Dışarıdan alınan darbe nedeniyle oluşan boyun düzleşmesi durumlarında sinirlerin sıkışmasına bağlı olarak ağrı şikayeti görülebilir ve buradaki düzleşme fark edilebilir.

Boyun düzleşmesine bağlı olarak kişiler sık sık baş dönmesi, bağ ağrısı, boyun ağrısı ve mide bulantısı yaşayabilirler. Farklı hastalıklarla karıştırılabilen bu belirtilere ek olarak bazı hastalarda çene bölgesinde uyuşma, sırt ve omuz ağrıları gibi belirtiler fark edilebilir. Bazı hastalarda yorgunluk ve halsizlik gibi belirtiler gösteren boyun düzleşmesinden dolayı kulak çınlaması ve tansiyon yüksekliği de görülebilmektedir.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıldır?

Boyun düzleşmesi teşhisi koyulabilmesi için ilgili bölümde bulunan doktorlar tarafından MR taraması ve röntgen gibi yöntemler kullanılabilir. Ayrıca doktor tarafından yapılacak olan muayeneler sonrasında boyun düzleşmesi tanısı koyulabilir.

Boyun düzleşmesi tedavisi için son zamanlarda kullanılan en etkili yöntem fizik tedavi olmaktadır. Özellikle su içerisinde yapılan masajların büyük fayda sağladığı ve fizik tedavi ile desteklenen omurların düzleşmeyi engellediği görülmektedir.

Boyun düzleşmesinin hangi nedenden kaynaklandığını bulmak da tedavide önemli bir kriter olmaktadır. Uzun süre aynı pozisyonda çalışan kişiler için gün içerisinde egzersizler yapmak ve duruş çalışmaları yapmak faydalı sonuçlar vermektedir.

Egzersiz sırasında oluşan düzleşmelerde egzersiz sırasında boyun hareketlerini daha dikkatli yapmak gibi önlemler alınabilir. Aşırı kilo problemi olan hastalar için özel diyetler ve egzersiz programları uygulanarak boyun düzleşmesi sorunu ortadan kaldırılabilir.

Islak saçlarla uyumak yerine saçlar kurulanabilir. Uyku sırasında duruş bozukluklarını önleyebilmek için doktordan tavsiyeler alınabilir. Kemik erimesi sorununun giderilmesi için potasyum ve kalsiyum içeren besinler tüketilerek boyun düzleşmesi sorunu engellenebilir.

Daha fazla detaylı bilgi almak için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

http://www.saglikliyol.com

Manşetler

DUYURU-4