Yeni yıla zinde girme yolları

Yeni yıla formda ve sağlıklı girmek istiyorsanız, ilk adımı yılbaşı gecesinden atın! Türkiye'nin ünlü diyetisyenleri, hem lezzetli hem de sağlıklı sofralar için uygulaması kolay tüyolar verdi

NİL ŞAHİN GÜRHAN
Beslenme ve Diyet Uzmanı

BÜTÜN GÜN VE GECE BOYUNCA BOL BOL SU İÇİN
Bugün, uyandıktan bir saat sonra kahvaltı yapmayı ihmal etmeyin. Kahvaltıya başlamadan önce bir su bardağı ılık, sonra da oda sıcaklığında su için. Böylece sindirim sisteminizi çalıştırmış olursunuz.
Ana öğünlerde her gruptan besin tüketmeye özen gösterin. Ara öğünlerde; meyve, 15 fındık veya badem ya da üç adet tam ceviz yiyebilirsiniz. Bir bardak süt veya yoğurt da sağlıklı seçimlerdir.
Bütün gün ve gece boyunca bol su için. Bugün, iki fincan çay ya da kahve içerek vücudunuzun kafein ihtiyacını karşılayabilirsiniz. Geceye hazırlanırken yarım saat yürümeyi de ihmal etmeyin.

LİMONLA ENERJİ TAKVİYESİ
Kolin alımını artırın! Kolin; yorgunluğu geciktiren, fiziksel ve zihinsel performansı geliştiren bir elementtir. Kolin'in en iyi kaynağı yumurta, et ve yerfıstığıdır. Bu sabah kahvaltıda bir yumurta yiyerek kendinizi geceye hazırlayın.
Yorgunluğu geciktirerek performans artıran sitrat alımı da bugün önemli. Salatalarınıza, çorbalarınıza ve yemeklerinize taze limon suyu ilave ederek sitrat ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz.
Gün içinde iki su bardağı süt veya yoğurt tüketerek kalsiyum ihtiyacınızı karşılarsanız, uzun yılbaşı gecesinde daha enerjik olursunuz.

TAYLAN KÜMELİ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
İÇKİYLE BİRLİKTE TATLI YEMEYİN

Bu gece vücudumuzun enerjiye ihtiyacı olacağı için özellikle C vitamini ve karbonhidrat ağırlıklı bir beslenmeyle kendinizi hazırlayın. Dışarı çıkacaksanız; başlangıçlar, ara sıcaklar, ana yemekler ve tatlılardan oluşan mönüden makul oranlarda yemeğe çalışın.

KIZARTMAYA HAYIR
Karbonhidrat içeriği yüksek bir yemek seçtiğinizde yanında et, tavuk, balık yemeyin. Yeni yılı karşılarken çok içki içecekseniz; ağır mezelerden, kızartma türü yiyeceklerden uzak durun.
Alkolle beraber tatlı ve meyve yememeye dikkat edin. Alkolün yanında tatlı yerine peynir ya da bir avuç kuruyemiş tüketmeyi tercih edin. Gecenin sonunda ille de tatlı yiyecekseniz; sorbe, dondurma veya sütlü-meyveli tatlıları tercih edin.

BANU KAZANÇ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
GECEYE BAŞLAMADAN ÖNCE BİR BARDAK TAM YAĞLI SÜT

Yılbaşı gecesinin ilk kadehini boş mideye içerseniz, alkol bağırsaklarda emildiği için çok fazla etkilenirsiniz. Bu nedenle geceye başlamadan önce alkolün etkisini yavaşlatmak için tam yağlı bir bardak süt içmenizi öneririm.
Bu gece tercihinizi tek tip içkiden yana kullanın. Beyaz veya kırmızı şarap içebilirsiniz. Rakı ve viskinin alkol seviyesi daha yüksek olduğu için kalorisi daha fazladır ama çok istiyorsanız iki kadehi aşmamak koşulu ile bu gece serbest!

HİNDİ İLE KESTANELİ PİLAV
Yılbaşı sofralarının vazgeçilmez klasiği hindidir. Hindinin kolesterolü oldukça düşüktür ve sindirimi kolaydır.
Ekmek yememek koşulu ile yanında kestaneli pilava da itirazım yok ama ordövr tabağına dikkat etmenizi öneriyorum.
Bu gece için bir miktar peynir, kavun, kiraz domates, hindi ya da somon füme yemenize ise izin var. Tatlı olara kabak tatlısı iyi bir seçim.

FINDIK VE LEBLEBİ
Aşırı alkol aldığınızda; geçenin geç saatlerine doğru midedeki asit salgısı artar ve açlık hissedebilirsiniz. Bu durumda en uygun besin bir avuç sarı leblebi ya da fındıktır.

ENDER SARAÇ
Beslenme ve Diyet Uzmanı
KUTLAMAYA VİSKİYLE BAŞLAYIP ŞAMPANYAYLA DEVAM ETMEYİN

Bu geceden minimum hasarla çıkmak için sadece bir cins alkol tüketin. Viskiyle başlayıp rakı ya da şarapla devam edip üzerine de şampanya içmeyin. Alkollerin türlerine ve yapıldıkları maddelere göre sindirim sisteminden emilim hızları, sindirim sistemine etkileri, karaciğeri etkileyici özellikleri değişkendir.

ACI VE BAHARAT YASAK
İçki içmeden önce; bir bardak badem yağı veya biraz zeytinyağı eklenmiş ılık süt içmek, özellikle yoğun alkol tüketen kişilerde mide çeperini kaplar ve mideyi aşırı asitten korur. Mide yanması, asit yakınması azalır.
Yemeklerde aşırı tuz ve aşırı acılı kullanmayın. Fazla tuz, ağır yemek ve alkolle birleşince ödem ve ağırlık yapar. Aşırı acılı ve baharat ise alkolle birleşince mide yanması, hemoroit ve terlemeye yol açar.

KISA BİR YÜRÜYÜŞ YAPIN
Tatlı veya şekerli meyveleri tok karına yememeye çalışın. Tokken yükselen kan şekeri, şekerli gıdalarla daha da yükselir ve rahatsızlık verir.
Fazla alkol; yağlı yemeklerle beraber yenirse yağ emilimini artırır ve kan yağlarında yükselme oluşturur. Hayvansal yağın yüksek olduğu gıdalar ve yağlı soslarla aynı anda yüksek oranda alkol almayın.
Yatmadan bir saat önce alkol, çerez, tatlı, peynir, yoğurt, şarküteri yemeyin. Mümkünse 15 dakika temiz hava alın ve kısa bir yürüyüş yapın.

SELAHATTİN DÖNMEZ
Diyet Uzmanı
ÇOK TUZLU VE YAĞLI YEMEKLER SOFRANIZDAN UZAK DURSUN

Yılbaşı yemeğinizin ertesi gün kabusa dönüşmemesi için sofranızda; kızartma, hamur tatlıları, çok tuzlu, çok şekerli ve çok yağlı besinler bulundurmayın. Doymuş yağ içeriği yüksek besinler ve sakatatları sofranızdan uzak tutun.
Bu gece, çok fazla yemek yiyerek midenizi doldurmayın. Mide gerginliği, tansiyonunuzun yükselmesine neden olacağı için yavaş ve az miktarda, sık sık yemeye özen gösteriniz.

EVDE ÇORBA İLE BAŞLAYIN
Yemek arasında sıvı alın ki; besinlerin sindirilmesi kolaylaşsın ve yeterli sıvı alımıyla ertesi gün susuzluk hissiniz olmasın. Bunlar; su, ayran veya hemen tüketilmeye hazır taze sıkılmış meyve suları olabilir. Çay veya kahve içmek istiyorsanız yemekten en az 45 dakika sonra tüketmeye özen gösteriniz.
Eğer bu geceyi evinizde geçirecekseniz; başlangıç olarak bir kase sebze veya mercimek çorbası ile başladıktan sonra biraz dinlenin. Yarım saat sonra sebze ve ızgara et yemeği, yoğurt, bol salata ve kepekli-çavdar veya buğday ekmeği tüketin. Yemek sonrası küçük bir porsiyon sütlü ya da meyveli tatlı ya da meyve yiyebilirsiniz.
Gecenin ilerleyen saatlerinde, bir küçük kase kuruyemiş veya patlamış mısır tüketilebilir. Erkekler bu gece maksimum dört, kadınlar ise üç kadeh kırmızı şarap, şampanya veya rakı içebilir.

DONDURMA YİYİN
Yeni yılı dışarıda karşılayacaksanız, dikkatli olmanız gerekiyor. Bu gece, sadece yemeğe odaklanmayın. Ana yemek olarak hindi, balık, tavuk veya kırmızı etten yapılmış bir çeşit tercih edebilirsiniz. Tabağınıza üç çeşit meze alabilir, ardından küçük parçalar halinde tatlı ve meyve yiyebilirsiniz. Dondurma da sağlıklı bir tatlı seçeneği olabilir.


Manşetler

DUYURU-4