Yeni yatay geçiş sistemi planlanıyor

Çetinsaya, merkezi yerleştirme puanını dikkate alarak bir yatay geçiş sistemi oluşturmanın hem adil olacağını hem de baskıyı azaltacağını vurguladı.

Gökhan Çetinsaya, Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Bilim Merkezinde düzenlenen 223. Üniversitelerarası Kurul Toplantısında, "Yükseköğretimde Kalite İçin" başlığı altında göreve geldiği günden itibaren yapılan çalışmaları anlattı.

Her yıl 2 milyona yakın öğrencinin üniversite giriş sınavına girdiğini, bunların yüzde 40'ının bir üniversiteyi kazanmış kişiler olduğunu tespit ettiklerini anlatan Çetinsaya, sistem üzerindeki baskının azaltılması için yeni yatay geçiş sistemini planladıklarını söyledi.

Çetinsaya, merkezi yerleştirme puanını dikkate alarak bir yatay geçiş sistemi oluşturmanın hem adil olacağını hem de baskıyı azaltacağını vurguladı.

Yeni çift anadal ve yandal uygulamasında da fen edebiyat fakültesi, eğitim fakültesi ve iktisadi ve idari bilimler fakültesi öğrencilerinin, 70 başarı puanı şartını koruyarak kontenjan sınırlamalarını genişlettiklerine işaret etti.

Dikey Geçiş Sınavlarında (DGS) kontenjanları da bilinçli şekilde arttırdıklarının altını çizen Çetinsaya, bunun ön lisans programlarındaki süreçleri iyileştireceğini düşündüklerini söyledi.

Farabi Projesinin Türkiye'nin sosyal yapısına önemli katkıları olacağını düşündüğünü aktaran Çetinsaya, burada da tüm sayıları her yıl artırmaya çalıştıklarını belirtti.

YÖK Dil Projesiyle de her öğrencinin web tabanlı bir sistemle yabancı dilini geliştirmesini amaçladıklarını anlatan Çetinsaya, "Burada sadece İngilizce değil, Arapça, Çince, Rusça dillerinin de yer almasını ve öğrencilerin Türkiye'nin neresinde olursa olsun fırsat eşitliğiyle dil becerilerini geliştirmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Hayat boyu öğrenme kapsamında tezsiz yüksek lisansta ALES şartını kaldırdıklarını hatırlatan Çetinsaya, ikinci üniversite projesinde de açık öğretim fakültesi olan üniversitelerde yaklaşık 400 bin kişinin okuduğunu dile getirdi.

Manşetler

DUYURU-5