Yeni SUT'a az kaldı

2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerini belirleyecek olan sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonu pazartesi günü toplanacak ve SUT’a nihai şekli verilecek. Sağlık sunucuları, 1 Ekim’den itibaren yeni fiyatlarla hizmet verecek. Ocak ayında da

2008 yılı Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) hükümlerini belirleyecek olan sağlık hizmetleri fiyatlandırma komisyonu pazartesi günü toplanacak ve SUT’a nihai şekli verilecek. Sağlık sunucuları, 1 Ekim’den itibaren yeni fiyatlarla hizmet verecek. Ocak ayında da elektronik SUT geliyor.


SGK Başkanı Fatih Acar, otelcilik hizmetleri ve istisnai hizmetler konusunda özel sağlık kuruluşlarının yüzde 30 fark ücreti oranını aşabileceğini ve bunu da yine SUT ile düzenleyeceklerini bildirdi. Bazı A grubu ameliyatlar için de Kurumun ödeyeceği miktarı kısmen arttıracaklarını belirten Acar, “Kurum olarak yapabileceklerimizi yapıyoruz. Ama bir yandan vatandaşı düşünmek mecburiyetinde olduğumuz için yüzde 30 uygulaması şimdilik devam edecek” diye konuştu.

Acar, fiyatlandırma komisyonunun Maliye, Hazine, Çalışma, Sağlık Bakanlıkları ve DPT düzeyinde katılımla oluşturulduğunu belirterek istisnai hizmetlerin içeriği konusunda yapılacak düzenlemelerin henüz belli olmadığını söyledi. “Biz SGK olarak çalışmalarımızı yaptık, üyelerimizin bir kısmına gönderdik ve Komisyon değerlendirecek. Şu aşamada komisyon değerlendirmesini yapmadan istisnai hizmetlerin neler olduğunu söylemek yanlış olur” diye konuşan Acar, konuyla ilgili genel bir çerçeve çizebileceğini kaydetti.
SGK, 1 Ekim’de yürürlüğe girecek 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu uygulamasına yönelik tüm illerdeki kurum yöneticilerine 19 – 20 Eylül tarihleri arasında Yasa’nın getireceği değişikliklerin anlatıldığı hizmet içi eğitim verdi.

Sağlıkta ciddi suistimaller yapılıyor
Yasa ile getirilen temel değişiklikler hakkında bilgi veren Acar, Türkiye’de sağlığın finansmanını sağlayan en önemli kurumlardan birinin SGK olduğunu belirterek, “Şu anda özel sağlık hizmeti sunucularının ve tüm eczanelerin ödemelerini yapan tek kurum SGK’dır. 1 Ekimden itibaren sağlık alanında geniş açılımlara gireceğiz. Yaptığımız incelemeler sonucunda çok ciddi suistimaller yapıldığını gördük. Önümüzdeki süreçte sağlıkta çok yeni açılımlar getirmekle birlikte suistimaller konusunda son derece hassas bir yönetim anlayışı sergileyeceğiz. Yapılması gereken müeyyidelerin tamamını uygulayacağımızı net olarak ifade ediyorum” diye konuştu.

Ocak’ta elektronik SUT geliyor
Sağlık kurumlarındaki mükerrer uygulamalar konusunda bir basın mensubunun sorusunu yanıtlayan Acar, Ocak ayına kadar elektronik SUT’u uygulamaya geçireceklerini söyledi.“Elektorinik SUT dediğimiz olay, mükerrer uygulamaları önlemek için son derece önemli. Yatan hasta aynı gün ayaktan tedavi görebiliyor; aynı gün çekilmemesi gereken birden fazla film çekiliyor, birden fazla poliklinik muayenesi paket fiyat kapsamında bize fatura ediliyor yine kişi bir yılda birden fazla doğum yapmış gibi gösterilebiliyor ve fatura kuruma kesiliyor. Tüm bu uygulamalar 1 Ocaktan itibaren ortadan kalkacak” diye konuşan Acar, uygulamanın bir kısmını 1 Ekime yetiştirebildiklerini, Aralık ayı sonuna kadar çalışmayı bitireceklerini söyledi. Özel sağlık hizmeti sunucularının karşısında eski SGK’nın olmadığını söyleyen Acar, yeni bir anlayış geliştirdiklerini ve buna uygun davranılması gerektiğini söyledi.

100 soru 100 cevap

23.1 katrilyonluk liralık borcun yapılandırıldığını ve yaklaşık 4 buçuk katrilyon liranın kasalarına girdiğini, 14.4 katrilyonun da önümüzdeki iki yıllık süreçte hazineye intikal edeceğini belirten Acar, bunun geçtiğimiz dönemlerde yaşanmayan bir olay olduğunu da vurguladı. SGK önümüzdeki günlerde, internet sitesinde Yasa ile ilgili merak edilen 100 soruyu cevaplayarak kamuoyunu bilgilendirecek. Yine Kanun’a ilişkin 27 yönetmelik ve 26 tebliğ yayınlanacak.

10 milyona yakın kişi kayıt dışı
2008 ve 2009 yılında kayıt dışı istihdam ile mücadele edeceklerini söyleyen Acar, “TÜİK araştırmalarına göre, bugün Türkiye’de 9. 8 milyon civarında kayıt dışı çalışan kesim var. 1 Ekim’den sonra önemli bir düzenleme daha geliyor, 5 puanlık pirim indirimi. Bu indirimden yararlanabilmek için vatandaşlarımızın prim borcu olmaması ve kayıt dışı çalışmamaları gerekiyor. Bu da önemli bir milat” diye konuştu. Acar, ücretlerin bankalara yatırılması konusundaki yönetmelik çalışmalarını tamamladıklarını ve bunun da yine 1 Ekim itibariyle yürürlüğe gireceğini bildirdi. “50 üzerinde işçi istihdam eden tüm işyerleri bankalar üzerinden ücret ödeme mecburiyetinde” diye konuşan Acar, kayıt dışı istihdamın çözümüne yönelik somut adımlar atılacağını ifade etti.

Emekli maaşı şimdilik kesilmeyecek
Acar, yeni Yasa’nın emekliliği olumsuz etkileyeceği yönündeki bir soruyu şöyle yanıtladı:
“Emekliler konusunda bir tedirginlik var. Şu anda emekli olarak çalışanların maaşlarında herhangi bir kesinti sözkonusu değil. Net ifade ediyorum: Kişi herhangi bir kurumdan emekli olabilir, bu vatandaş herhangi bir kurumda çalışabilir, emekli olmuş SSK’da çalışıyor diyelim. Eskiden yüzde 30 zaten kesiliyordu. Şu an yüzde 31 ile 36.5 arasında sosyal güvenlik destek pirimi kesilecek. Emekli maaşının kesilmesi sözkonusu değil. Sadece devlet memuru diyelim emekli olmuş, tekrar devlet memuru olarak çalışacaksa maaşı kesiliyor. Onun dışındakiler açısından maaşın kesilmesi sözkonusu değil. Yasa’nın kabulünden sonra sisteme yeni girecekler için emekli maaşlarının kesilmesi düzenlemesi getirdik ama şu an böyle bir düzenleme sözkonusu değil. 1 Ekim’den itibsaren emekli olacak kişinin emekli kişinin maaşı kesilecek.“

Manşetler

DUYURU-4