Yeni kronik hastalığımız dürtüsel şeker düşmesi

Türk Diyabet Cemiyeti Başkanı Prof.Dr. Nazif Bağrıaçık, reaktif hipoglisemi (dürtüsel şeker düşmesi) hastalığının, Türkiye'nin yeni kronik hastalığı olduğunu söyledi.

Reaktif hipoglisemi, 20- 35 yaş arasındaki genç kadınları tehdit ediyor. Açlığa dayanamama, sürekli acıkma ve tatlı isteğiyle kendi gösteren hastalık, düşüklere ve erken doğuma neden oluyor.

Prof.Dr. Nazif Bağrıaçık, kanser, kalp hastalıkları, şeker hastalığı ve şimanlık olarak sıralanan Türk toplumundaki kronik hastalıklara reaktif hipoglisemi olarak adlandırılan dürtüsel şeker düşmesi hastalığının da eklendiğini dile getirdi. Prof.Dr. Bağrıaçık, hastaların tatlı bir şey yedikten birkaç saat sonra baygınlık ve çarpıntı yaşadığını belirtti. Prof.Dr. Nazif Bağrıaçık, “Cemiyetimize müracaat eden her 100 hastanın 8'inde hipoglisemi buluyoruz. Bilhassa 20- 35 yaş arasındaki genç kadınlarlarda rastlanıyor. Diyabet Cemiyeti'nde 3 bine yakın hasta var” dedi.

Dürtüsel şeker düşmesinin kendisini sık sık acıkma, uzun açlığa dayanamama, aç kalındığı zaman şiddetli baş ağrısı ve fenalık hissi, devamlı tatlı isteği belirtileriyle kendini gösterdiğini belirten Prof.Dr. Bağrıaçık, bu belirtilere sahip olduğunu düşünenlere en yakın merkezde açlık şekerine baktırmalarını önerdi.

Prof.Dr. Nazif Bağrıaçık, reaktif hipoglisemi olan hastalarda genelde açlık şekerlerinin 70 miligramın altında çıktığını kaydetti. Prof.Dr. Bağrıaçık, “Eğer hastalara tatlı veya karbonhidratlı bir gıda yedirirsen iki saat sonra bu şeker 40'a, 50'ye düşüyor. Halbuki normal insana tatlı yedirsen şeker 130- 140'a çıkar. Bu nedenle dürtüsel” diye konuştu.

Reaktif hipogliseminin kalıtımsal olabileceğini dile getiren Prof.Dr. Bağrıaçık, ailede şeker hastalığı varsa, hastalığın başlangıcının dürtüsel şeker düşmesiyle kendini gösterdiğini belirtti. Prof.Dr. Bağrıaçık, “İkincisi pankreasın aşırı insilün salgılaması. Üçüncü sebep NVD dediğimiz sinir sistemi bozukluğu ve stres” dedi.

Hastalığın genç kadınlarda daha çok ortaya çıkmasının stres ve hormonal faktörlerle ilişkili olduğunu kaydeden Prof.Dr. Nazif Bağrıaçık, reaktif hipoglisemisi olan kadınlarda adet bozukluklarının da görüldüğünü söyledi. Prof.Dr. Bağrıaçık, reaktif hipoglisemide anne adayının gıdayı iyi ayarlayamaması durumunda erken doğum ve düşük olabileceğini ifade etti.
Prof.Dr. Bağrıaçık, yeni evlilere, evlenmek üzere olanlara veya anne olmayı düşünen kadınlara hamile kalmadan önce şeker yüklemesi yaptırmasını tavsiye etti.

Manşetler