Yeni First Lady 'kadın doğumcu'

Sare Davutoğlu, kadın hastalıkları ve doğum uzmanı... Erdoğan'ın kızına da o doğum yaptırdı.

Türkiye'nin yeni First Lady'si olmaya hazırlanan Sare Davutoğlu, tıp fakültesinde okurken tanışmış Ahmet Davutoğlu ile... Evlendiklerinde ise Ahmet Bey Boğaziçi'nde yüksek lisans yapmaktaymış o yıllar. 30 yıllık evlilikleri boyunca en büyük destekçisinin eşi olduğunu söyleyen Sare Hanım, "Yıllardır İstanbul Bahçelievler'de, aynı evde oturuyoruz ama çok az uğrayabiliyor evine. Çocuklar da zaman zaman buna sitem ediyor" diyor. Hatta küçük kızı Hacer Bike'nin 5 yıl önce Başbakan Erdoğan'a, "Galiba babam belinde silahlı, kulağında kulaklık olan adamları daha çok görür. Bunu ona söylediğimde hiç sevemediğim bir şey söyler. Ne mi? Senin geleceğin için, der ve güler. Neyse yatacam, güle güle" diye bir mektup yazdığını anlatıyor. Sare Hanım, eşinin özellikle bulamaç ve bulgur çorbasını çok sevdiğini, peynirli yumurta pişirmekten de çok hoşlandığını söylüyor.

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olan Sare Davutoğlu, Bahçelievler'de çalışıyor. Başbakan Erdoğan'ın kız kardeşi Vesile İlden'in yakın arkadaşı olan Sare Hanım, Erdoğan'ın kızı Esra Albayrak'ın doğumunu da yaptıran doktor. Davutoğlu çiftinin, Sefure, Meymune, Hacer Bike ve Mehmet adında dört çocuğu var. En büyük kızı Sefure, Yıldız Holding'in kurucusu Sabri Ülker'in 3. torunu Ahmet Özokur ile ortanca kızı Meymune ise İstanbul Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Dursun Topçu'nun oğlu Talha Topçu ile evli. Ahmet Davutoğlu resmen AK Parti'nin Genel Başkanı seçilip, görevi devralınca son üç Başbakan'ın hanımları başörtülü olmuş olacak.

ÖMER FARUK ÜNAL /

Davutoğlu, hastaneye yetiştirilemeyen annesi Memnune Hanım'ı kaybettiğinde henüz 4 yaşındaydı.

Annesi, doktora yetiştirilemeyince vefat etti...Azmetti, Boğaziçi'nde iki bölümü birden bitiren ilk öğrenci oldu.

Başbakanlık koltuğuna oturmaya hazırlanan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun Başbakanlık Başdanışmanlığından, Başbakanlığa uzanması beklenen yolu çocuk yaşlarda itibaren zorluklarla geçti. Davutoğlu, hastaneye yetiştirilemeyen annesi Memnune Hanım'ı kaybettiğinde henüz 4 yaşındaydı. Taşkent'te nakliye işleri ve kunduracılık ile uğraşan babası Mehmet Bey, kısa zamanda yeniden evlendi. Sefure Hanım küçük Ahmet'in üvey annesiydi ama ona hiçbir zaman gerçek annesini aratmadı. Ahmet'e tam anlamıyla kol kanat gerdi, annesinin yokluğunu hissettirmemeye çalıştı. Ahmet Davutoğlu, bu 'ikinci anne'sini her zaman minnet ve şükranla andı. Onun hakkında konuşurken 'Beni ve kardeşlerimi hiçbir ayrım gözetmeden bir Anadolu terbiyesiyle büyüttü' diyordu. Ahmet Davutoğlu'nun doğan ilk kızına ikinci an-nesinin adını (Sefure) vermesi minnetinin bir ifadesiydi. Babası Mehmet Bey oğlunun işletme okumasını, işlerini ona devretmeyi düşlüyordu.

BABAANNE DUASI...

Mehmet Bey, ilk eşinin ölümünün üzerine İstanbul'a gelerek Fatih'e yerleşmişlerdi. Fatih'teki evde babaanne, baba, amca hep birlikte oturdular. Canı kadar sevdiği babaannesi onun için, "Oğlun ola kızın ola. Oğlun-la ordu, kızınla oba olasın. Koç koç oğlanların ardına düşe, dünyalar ayaklarına gele, herkes sana akıl danışa" diye dua ederdi. Davutoğlu bu duayı da, "Sabah okula giderken, babam işe giderken hepi-miz sıraya girer babaannemin elini öperdik. Bu, babaannem 95 yaşında ölene kadar aksamadı. Şimdi de o duaların bereketini her zaman his-sediyorum' sözleriyle hatırlatmıştı. Hala Nilüfer Özlü, bir televizyon programında yeğenini anlatırken gözyaşlarını tutamamıştı. Hala Özlü "4 yaşında öksüz kaldı. Çok zorluklarla büyüttük. 4 kardeşlerdi. Annesi aniden öldü. Ama elhamdülillah annemim duası onu bu derecelere getirdi" sözleri ile yeğenini anlatmıştı.

YATILI OKUDU

Davutoğlu 12 yaşında yatılı olarak İstanbul Erkek Lisesinde okumaya başladı. Başarılı bir lise eğitiminin ardından Boğaziçi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Ekonomi Bölümlerinden mezun oldu. Böylece, Boğaziçi'nde iki bölümü birden bitiren ilk öğrenci ünvanını aldı. İngilizce, Almanca ve Arapça bilen Davutoğlu, akademik kariyer basamaklarını hızla tırmanıp profesör oldu. Abdullah Gül ile 1980'lerde tanışmışlardı. Bir makalesi, Gül'ün ilgisini çekmiş, danışmanlığı da Gül'ün başbakan olmasıyla resmileşti. Belediye başkanlığı öncesinde tanıştığı Recep Tayyip Erdoğan Başbakan olduktan sonra da bu görevine devam etti. Davutoğlu, o dönemde 'gölge dışişleri bakanı' gibi dış temaslarda etkili olmaya başladı. AB ile temaslar, Kıbrıs müzakereleri, Irak savaşı gibi her alanda rol aldı. Göreve gelirken iki üç yıl sonra ayrılmayı, kitap yazmayı, üniversiteye dönmeyi hayal ediyordu. 2007 seçimleri yaklaşırken ayrılmaya niyetlendi. Ne Erdoğan kabul etti bunu, ne de Gül... Aniden kendisini yeniden yoğun bir diplomatik trafik içinde buldu. Şimdi ise Başbakanlığa yürüyor...

Buket GÜVEN

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ