Yeni dönem resmen başladı

Meclis dün 26. dönem milletvekillerinin yemin etmesiyle açıldı. Başbakan Davutoğlu, Beştepe'ye çıkarak hükümet kurma görevini Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan aldı.

TBMM'de 26. dönem milletvekilleri yemin etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, birleşim açılırken locada yerini aldı. TBMM Genel Kurulu'na ilk gelen lider MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli oldu. Bahçeli'nin hemen ardından, Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti milletvekillerinin alkışlarıyla Bakanlar Kurulu sırasındaki yerini aldı. Daha sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da salona girdi.

MUHALEFET AYAĞA KALKMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Meclis'e gelişinde ikinci en yaşlı üye olarak AK Parti İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman karşıladı. Erdoğan, Genel Kurul salonuna girişinde, AK Partili milletvekilleri, Bakanlar Kurulu üyeleri ve bazı ziyaretçiler tarafından ayakta alkışlandı. Erdoğan da milletvekilleri ve ziyaretçileri el sallayarak selamladı. Erdoğan'ın Genel Kurul salonuna giriş ve çıkışında muhalefet ayağa kalkmadı, alkışlamadı.

MHP VE HDP KOLTUK DEĞİŞTİRDİ

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş sinüzit ameliyatı olduğu için yemin töreninde bulunmadı. Demirtaş, katıldığı ilk oturumda yemin edecek. 1 Kasım seçimleriyle Meclis'te 4. parti olabilen MHP'liler daha önce HDP'lilerin oturduğu sıralara oturdu. 7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti. Aralarında Abdullah Öcalan'ın yeğeni HDP'li Dilek Öcalan'ın da bulunduğu Meclis'in en genç 6 milletvekili de katip üye oldu. TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal, yeminlere başlanmasının öncesinde kısa bir konuşma yaptı, uzlaşma mesajı verdi. Ardından milletvekilleri yemin etmeye başladı. Önce yürüme engelli AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun kendisi için konulan rampadan çıkarak kürsüde yemin etti. Karaburun, yemine başlamadan önce besmele çekti.

İlk yemini, programı nedeniyle Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun etmesi yönünde anlaşma sağlandı. Ancak Davutoğlu, konuyla ilgili başvurusunun Başkanlık Divanı'na ulaşmasının ardından yemin edebildi. Davutoğlu, yemin ettikten sonra, Baykal'ın Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Meclis salonundan ayrılacağını anons etmesinden sonra, Erdoğan milletvekillerini selamlayarak TBMM'den ayrıldı.

ERDOĞAN 50 DAKİKA İZLEDİ

Başbakan Davutoğlu'nun yeminini izledikten sonra Erdoğan da TBMM'den ayrıldı. Erdoğan, yemin törenini yaklaşık 50 dakika izledi. Erdoğan'a Meclis'ten ayrılışı sırasında, makam aracına kadar çok sayıda milletvekili ve vatandaşlar eşlik etti. Erdoğan, vatandaşlarla da fotoğraf çektirdi. Erdoğan'ın makam arabasına binmeden önce adı Meclis Başkanlığı için geçen İsmail Kahraman ile ayakta bir süre sohbet etmesi dikkat çekti. Zana'nın yemin metni dışına çıkmasına ilişkin değerlendirmesi sorulan Erdoğan, "Benden almayın" karşılığını verdi.

BAŞÖRTÜLÜ İLK YEMİN

AK Parti'nin Ankara Milletvekili Lütfiye Selva Çam, 7 Haziran seçimlerinin ardından Meclis'in yemin eden ilk başörtülü vekili olmuştu. Dünkü yemin töreninde 1 Kasım seçimleri için ilk kez listede yer alan ve Afyonkarahisar'dan AK Parti milletvekili seçilen Hatice Dudu Özkal ilk yemin eden başörtülü vekil oldu. Özkal 'yemin' için Baykal tarafından kürsüye davet edildiğinde milletvekileri ve vekil yakınları tarafından en çok alkış alan vekil oldu.

TÜRKEŞ'E PROTESTO

Başbakan Yardımcısı, AK Parti Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş, yemin için kürsüye çağrıldığında AK Parti milletvekilleri alkışlarken, MHP'li vekillerin alkışlamaması dikkat çekti. Türkeş yeminini ettikten sonra tekrar alkışlarla yerine geçti.

Notlar...

*Yemin töreninde askere ayrılan loca boş kaldı. Komutanların yemin törenine katılmaması, terörle mücadele ve Suriye'ye kara operasyonunda yaşanan gelişmeler ışığında artan askeri hareketliliğe yoruldu.

*Milletvekili sıralarına kırmızı ve beyaz güller konuldu.

*İlk yemini Baykal etti.

*Çoğu AK Partili milletvekili yemin töreninden önce Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı başlarıyla selamladılar.

*Genel Kurul başladığında Kordiplomatik locası, yemin törenini izlemeye gelen büyükelçilerle doldu. Ancak Cumhurbaşkanı ve Başbakanın ayrılmasından sonra büyükelçiler yavaş yavaş Genel Kurul'dan ayrıldılar.

*ABD Büyükelçisi John Bass ise Genel Kurul'u en son terk eden diplomat oldu. Bass, uzun süre Kordiplomatik locasından yemin törenini tek başına izledi.

*Törene yüksek yargı üyeleri de katıldı.

*Milletvekili yemin sırası Ankara'ya geldiğinde geleneksel olarak Atatürk ve silah arkadaşları için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşundan sonra yemin töreni devam etti.

Yemin tamam sıra reformda

AK Parti'nin yeni döneminde yol haritası hazırlandı. Hükümet programı ve eylem planı üzerindeki çalışmalarda son aşamaya gelindi. Hükümet programı seçim beyannamesi ışığında oluşturulurdu. Başbakan Davutoğlu, bugün MYK'yı toplayarak program ve eylem planına son şeklini verecek.

BAŞBAKAN YARDIMCISI 5'E ÇIKACAK

Yeni hükümette bakan sayısının arttırılacağı kulislerde konuşuluyordu. Ancak edinilen bilgiye göre, Yeni kabinede bakanlık sayısında herhangi bir değişiklik olmayacak. Kabinede mevcut bakanlıklara atama yapılacak. Başbakan Yardımcılığı sayısı ise dörtten beşe çıkarılacak. Davutoğlu'nun, "Ekonomi", "Dış Politika ve Güvenlik", "Reformlar" alanlarında mini kabinelerden oluşacak şekilde Bakanlar Kurulu listesi hazırladığı da belirtiliyor.

PROGRAM 23 KASIM'DA OKUNACAK

26. Dönem milletvekillerinin yemin etmesinin ardından Meclis Başkanlığı seçiminin 22 Kasım Pazar günü yapılması öngörülüyor. 23 Kasım Pazartesi günü de 64. Hükümet'in programı Genel Kurul'da okunacak. Program üzerindeki görüşmelerin 26 Kasım Perşembe günü gerçekleştirilmesi, yeni hükümetin güven oylamasının ise 28 Kasım Cumartesi günü yapılması planlanıyor. Hükümetin önceliği ise 2016 bütçesi olacak. Bütçe, hızla Meclis'ten çıkarılacak. Vaatler konusunda da jet hızıyla adımların atılması planlanıyor.

Zana'dan yemin krizi

26. Dönem milletvekillerinin yemin töreninde HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana, 24 yıl aradan sonra yine bir yemin krizine neden oldu. Leyla Zana yemin törenine Kürtçe başladı, yemin metnindeki "Büyük Türk milleti" ifadesini "Büyük Türkiye milleti" diye bitirdi. Baykal, yemin metnine sadık kalınmadığı için yeminin kabul edilemeyeceğini söyledi ve "Yemini geçersizdir. Tekrar kürsüye gelip yemin etmesi gerek" diyerek yeniden kürsüye çağırdı. Ancak Leyla Zana yemin ettikten hemen sonra Genel Kurul'dan ayrıldı. Zana yemin etmezse Meclis'te yasama çalışmalarına katılamayacak ancak özlük haklarından yararlanacak.

Hükümet görevi Davutoğlu'nda

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'na verdi.

Erdoğan, Meclis'teki yemin törenine katıldıktan sonra Davutoğlu'nu kabul etti. Cumhurbaşkanlığı Sarayı'ndaki saat 17.05'te başlayan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü.

Kabulde Erdoğan, 64. Hükümeti kurma görevini AK Parti Genel Başkanı ve Konya Milletvekili Ahmet Davutoğlu'na verdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan dün hükümeti kurma görevini alan Başbakan Ahmet Davutoğlu, kabineyi belirledikten sonra Erdoğan'ın onayına sunacak.

Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada da "Sayın Cumhurbaşkanımız, bugün Konya Milletvekili ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nu Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde kabul ederek, 64. Cumhuriyet Hükümetini kurmakla görevlendirmişlerdir" denildi.

Davutoğlu'nun kabinesi Erdoğan tarafından onaylandıktan sonra 1 hafta içinde hükümet programının Meclis'e sunulması, 2 gün içinde programın görüşülmesi, 1 tam gün geçtikten sonra da güven oylamasının yapılması gerekiyor. Böylece 28 Kasım'da güven oylamasının tamamlanabileceği belirtiliyor. Yeni hükümet kurulana kadar geçici hükümet görev yapmaya devam edecek.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ