Hava sıcaklıklarındaki artış ve beslenme alışkanlıklarındaki değişimler, tansiyon ve koroner kalp hastalıklarında artış gözleniyor. Terleme ile su ve mineral kaybı da ortaya çıkıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmeyle bu tür sağlık sorunların üstesinden gelmek mümkün. Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Berna Ertuğ yaz beslenmesinin kurallarını anlattı.
SUSAMASANIZ DA GÜNDE 10-12 BARDAK SU İÇİN
Vücuttan atılması gereken sıvı normal koşullarda idrar, dışkı ve solunumla atılır. Yaz aylarında sıcaklıkla beraber artan sıvı ve mineral kaybının önlenmesi için yeterli sıvı alımı çok önemlidir. Bu nedenle her gün en az 2-2,5 litre su içilmelidir.
GÜNDE 3 ARA ÖĞÜN YAPARAK ATIŞTIRMALIKLARIN ÖNÜNE GEÇİN
Sağlığın korunması için yaşamın her döneminde düzenli beslenme çok önemlidir. Bu yüzdeen besinleri 3 ana öğün ve 3 ara öğün (kuşluk,ikindi,gece) olarak tüketmeye çalışın. Öğün atlamamak hem kan şekerinizin düzende kalmasına, hem de gereksiz atıştırmalıklarınızın önüne geçecektir.
BESİNLERİ YAVAŞ VE İYİ ÇİĞNEYEREK TÜKETİN
Doygunluk hissi yemek yedikten 15-20 dakika sonra hissedilmeye başlanır. Bu nedenle yavaş yavaş yemek yeneye özen gösterin. Yemek esnasında, lokmalar arasında yemeğinize sık sık ara verin.
BESLENMENİZDE '4 YAPRAKLI YONCA' MODELİNİ UYGULAYIN
Yeterli ve dengeli beslenme için '4 yapraklı yonca modeli'ni uygulayın. '4 yapraklı yonca' 4 ana besin grubunu oluşturur. Her yaprak bir besin grubunu oluşturmaktadır. Bu gruplar, süt ve süt ürünleri grubu (süt,yoğurt, ayran, cacık), et- kuru baklagiller- yumurta-peynir, ekmek-tahıl grubu (ekmek,makarna,pilav,çorba), meyve-sebze grubudur.
GIDA ZEHİRLENMELERİNDEN KORUNMAK İÇİN
Özellikle yaz aylarInda artan hastalIklardan biri besin zehirlenmeleridir. Çoğunlukla hafif seyirli ve kIsa süreli hastalIklar olmalarIna karşın, zehirlenmeye yol açan besinle ve kişiyle ilgili bazı faktörler hastalığın zaman zaman daha ağır seyretmesine hatta ölümcül olmasına yol açabilmektedir. Özellikle yaz aylarında dışarıda ve açıkta satılan yiyeceklerin, tük timinden kaçınmaya, çabuk bozulan potansiyel riskli besinleri (et, yumurta, süt, bal›k vb.) aç›kta bekletmemeye ve besinlerin satın alınması, hazırlanması ve pişirilmesi, saklama aşamalarında hijyene dikkat ediniz. Enerjisi yüksek kızartılmış ve hamur tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyve tatlıları, dondurma gibi tatlılar tercih edilmelidir.