Yaz vurgunu: Bitkisel özlü zayıflama hapları

Yazın yaklaşmasıyla başlayan zayıflama telaşıyla birlikte internetten satılan sağlık düşmanı ‘zayıflama ilaçları’ da patlama yaptı.

Radikal Gazetesinden Mine Tuduk'un haberine göre İnternet üzerinden besin takviyesi adı altında satılan ürünler arasında en popüler olanı şimdilerde anavatanı Amazonlar olan, üzüme benzeyen ‘acaiberry’. Bu tabletler, ABD’de yaşayan ve aynı zamanda bir TV programı da sunan ünlü Türk doktor Mehmet Öz’ün tavsiyesi iddiasıyla tanıtılıyor. Acaiberry kapsülleri, zayıflamak için mucize bitkisel gıda takviyesi olarak tanıtılıyor. 59 ile 114 lira arasında değişen fiyatlarla satılan acaiberry uzmanlara göre, içinde ne olduğu bile belli olmayan bir bombadan ibaret.

Acaiberry tabletleri dışında mango, biber, elma-krom ilaç tabletleri de kontrolsüz olarak internette satılıyor.

Denetim yok
Türkiye Eczacılar Birliği (TEB) Genel Sekreteri Harun Kızılay zayıflamak için bu tür ürünleri kullanmayı planlayanları ve yetkilileri şöyle uyardı:
“ İnternet üzerinden satılan bitkisel ya da meyve özlü olduğu iddia edilen zayıflama haplarıyla, birileri tam anlamıyla sezonluk zayıflama vurgunu yapıyor. Gıda takviyesi adı altında su gibi satan birçok zayıflama ilacının ülkeye nasıl girdiği bile belli değil. Çünkü internetten satışta ciddi bir denetim eksikliği söz konusu. Vatandaş ürün ucuz diye çok tehlikeli bir iş yapıyor.”
İstanbul Eczacılar Odası Başkanı Semih Güngör de internet üzerinden satılan ilaçlara ne olursa olsun kuşkuyla yaklaşmak gerektiğine dikkat çekti: “İçeriğini bilmediğiniz hiçbir ürünü tanıtım ve reklama güvenerek internetten satın almayın. Tamamıyla bitkisel olduğu iddia edilen ürünlerin sağlığa zararlı olmadığı konusunda hiçbir garanti yok. Üstelik bu yolla içinde ne olduğunu bilmediğimiz birçok sahte ürün satılıyor. ”
Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Kavak da “İnternetten satılan ve bakanlığımızın izin verdiği, içeriğinde etken maddesi, sibutramin ve sildenafil ile türevlerinin olduğu hiçbir zayıflama hapı, cinsel performansı arttıran ürünler, boy uzatıcı gibi besin takviyesi yok” derken vatandaşların şüphe halinde 174 no’lu şikâyet hattını aramalarını istedi.

Ünlülerle reklam
Sağlık Bakanlığı da internette, zayıflamaya yardımcı olduğu iddiasıyla, birçok ünlü yüzün yer aldığı reklamlarla satılan ürünler konusunda bir genelgeyle uyardı: “Tarım Bakanlığı onaylı diye satılan ilaçların izni iptal edildi, reklamı yayımlayan bazı sitelere de ceza kesildi. Denetim artsın, RTÜK reklamları durdursun”dedi.

Manşetler