Hava sıcaklığının iyice arttığı bugünlerde Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Seza Baykan yaz sıcağında çocukların sağlığı için, ailelerin nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda bilgi verdi.
Yaz aylarında çocukların daha fazla açık alanlarda olması, havuz ve deniz kenarında olması ve sıcağa maruz kalması sebebiyle güneş çarpması, cilt yanıkları, ishal, enfeksiyon hastalıkları, az sıvı tüketiminden kaynaklanan şikayetler çok fazla görünür.
GÜNEŞE MARUZ BIRAKMAYIN!
Çocuklarımızı yaz aylarında güneş çarpması ve cilt yanıklarından korumak için, güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 11:00-16:00 arasında direk güneşe maruz kalmamasına özen göstermeliyiz. Güneşe çıkmadan yarım saat önce 50 faktör korumalı güneş kremleri sürmeli. Özellikle havuz ve deniz kenarında 2-3 saatte bir kremi tazelemeli, sudan çıktıktan sonra da tazelemeli. Unutmamalı ki küçük yaşta çok fazla güneşe maruz kalmak, ilerde ciddi deri hastalıklarına hatta cilt kanserine bile sebep olabilir.
BİR PARÇA BİTTER ÇİKOLATA
Halsizlik, baygınlık, kusma, ateş yükselmesi, deride kızarıklı ve nabız sayısında artış güneş çarpmasının en belirgin göstergeleridir. Sıcak havalar sıvı ve elektrolitlerin kaybına yol açar. Bu sebeple günde 2 litre sıvı tüketimi ve tuzlu gıdalar ile beslenmeye özen gösterilmeli. Açık alanlarda çocuklarda mutlaka güneşten koruyucu şapka olmalı. Şemsiye altında veya gölgede oturmanın da çok da yeterli bir koruma olmadığını hatırlamakta fayda var. Yaz sıcağında C ve E vitamini yönünden zengin yiyecekler ve bir parça bitter çikolata güneşin zararlı etkilerine karşı korur. Ayrıca hassas cilt yapısına sahip çocuklarda güneş ışınları alerjiye sebebiyet verebilir.
SU YOLUYLA BULAŞIYOR
Çocuğun oynarken veya yüzerken su yutmamasına dikkat edilmeli. Cilt enfeksiyonları, üriner enfeksiyonlar ve bağırsak enfeksiyonları su yoluyla çok çabuk bulaşır. Bu sebepler girdiğimiz deniz ve havuz suyunun temiz olmasına özen göstermeliyiz.
SAĞLIKLI BİR TATİL İÇİN...
- Güneş ışınlarının dik geldiği saatler olan 11:00-16:00 arasında direk güneşe maruz kalmamak
- Günde 2 litre sıvı tüketmesini sağlamak
- Güneşten koruyucu kremler kullanmak
- Temiz olan deniz ve havuz sularını tercih etmek dikkat edilmesi en önemli noktalardır.