Yaz hastalıklarına karşı pratik tedavi yöntemleri

Bu sene, her zamankinden biraz daha geç kapımızı çalan yaz mevsimi, beraberinde bir takım mevsimsel rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor.

Bu sene, her zamankinden biraz daha geç kapımızı çalan yaz mevsimi, beraberinde bir takım mevsimsel rahatsızlıkları da beraberinde getiriyor. Kimilerini arı sokarken kimisi de bronzlaşırken güneş yanığı oluşur, kimimizin de yeni aldığı ayakkabılar ayağını vurur. Bu durumlarda evde yapabileceğiniz ucuz, kolay tedaviler olduğunu biliyor muydunuz?

Reader's Digest dergisinde yayınlanan habere göre, işte yazın karşılaşılan en yaygın problemler ve çözüm yolları:

1. Güneş yanığı: Aspirinin bileşenlerinden biri olan asetik asit içeren sirke, güneş yanığı acısını, kaşınmasını ve iltihaplanmasını hafifletmeye yardım eder. Sirkenin içine birkaç yaprak kâğıt havlu bastırın ve yanan bölgelere uygulayın. Havlu kuruyana kadar orada bırakın. Gerekirse aynı işlemi tekrarlayın.

2. Pişik: Karbonat pişikten kurtulmada çok iyidir. Birkaç yemek kaşığı karbonat ilave ettiğiniz banyo küvetinin içine girin. Bu kaşıntınızı azaltacak ve pişikleriniz iyileşirken kendinizi daha iyi hissedeceksiniz. Ya da nemi ve teri emmesi için karbonatı veya mısır nişastasını doğrudan kızarıklık olan bölgeye uygulayabilirsiniz.

3. Su toplaması: Su toplayan bölgenizi su ve sabunla temiz tutun. Üzerine biraz aloe vera jel sürün ve iyileşmesine yardım etmek için bir bandaj ile sarın. Sürdüğünüz jelin işlenmiş maddeler içermediğinden, saf olduğundan emin olun.

4. Dış kulak yolu enfeksiyonu: Kulağınıza su kaçtığında ve bakteri ya da mantar geliştiğinde oluşuyor. Ağrısını kesmek için, en basit yol aspirin gibi ağrı kesici almaktır. Evde tedavi etmek için ise havluya sarılmış sıcak su şişesi veya sıcak su torbası kullanabilirsiniz. Ayrıca, eczanelerden sarımsak yağı alabilir ya da kendiniz yapabilirsiniz. Orta boydaki 3 diş sarımsağı rendeleyin. Üzerini zeytinyağı ile örtün ve bir gece karışımı dinlendirin. Etkilenen bölgeye 3 damla sürün.

5. Böcek ısırığı: Böceğin ısırdığı yeri kaşımak yerine buraya birkaç damla nane yağı sürün. Serinletici etkiye sahip olan yağ, ısırığın yayılmasını ve iyileşme sürecini hızlandırır. Ya da böceğin ısırdığı bölgeye nane içeren bir diş macunu sürebilirsiniz.

6. Kesikler ve sıyrıklar: Kesilen ya da çizilen bölgenizi enfeksiyondan korumak için doktorun önerdiği bazı bandajları ve antibiyotik kremleri kullanabilirsiniz. Ancak yanınızda bunlar yoksa yaralı bölgeye biraz bal sürün ve sarın. Bal antibakteriyal özelliğe sahip.

7. Zehirli sarmaşık: Bir kez zehirli sarmaşığa dokunduğunuzda urushiol yağından kurtulmak için 15 dakikanız vardır. Bulabilirseniz sabun ve ılık su kullanın. Silmek için bez kullanırsanız kaşındıran yağı vücudunuza yayarsınız.

8. Kuruyan, yıpranan saçlar: Güneş, su ve klor saçlarınızı kurutur, sertleştirir, kolay kırılmasına yol açar. Bu sorunu avokado ile çözebilirsiniz. Avokado saçınızı nemlendirir ve protein yükleyerek saçlarınızı güçlendirir. Olgun ve soyulmuş bir avokado ile bir çay kaşığı buğday yağı ve jojoba yağını karıştırın. Yeni yıkanmış saçınıza uygulayın ve saç diplerine kadar yayın. Saçınıza bone takın. 15-30 dakika bekledikten sonra iyice durulayın.

Manşetler

DUYURU-4