Ayak kokusu nedeninin ayağın terlemesi, ıslak kalması veya iyi kurulanmaması sonucu mantar ve bakterilerin deride meydana getirdiği infeksiyon olduğunu söyleyen Deri ve Zührevi Hastalıklar Uzmanı Dr. Zekayi Kutlubay, "Ayağın havasız kalması, nem ve sıcaklığın artması mikropların yerleşmesi ve üremesi için gerekli zemini hazırlar, uygun ortam bulan bakteriler üremeye ve çoğalmaya başlar özellikle 'Brevibakter ve corynebacterium' denilen bakteriler ekşi ayak kokusuna neden olur" dedi.
Kutlubay, parmak aralarının zamanla ter ve ıslak kalma sebebiyle yumuşadığını, çatladığını ve buradan giren bakterilerin kana karışıp lenf yollarında veya deride yılancık gibi infeksiyonlar oluşturabileceğine dikkati çekti.
-BOTOX İNJEKSİYONLARI EN MANTIKLI YÖNTEM-
Uz. Dr. Zekayi Kutlubay, ayağın aşırı terlemesi durumunda, lokal olarak terlemeyi azaltan kremlerin kullanılabileceğini ancak bunların pek etkili olmadığını vurguladı. Başka bir yöntemle ayakların elektrik akımı geçen bir kaba sokulduğu ve bu yöntemle ter bezlerinin ağzının tıkatıldığı ancak bunun da geçici bir yöntem olduğunu belirten Kutlubay, günümüzde en mantıklı yöntemin 6-8 ay süreyle terlemeyi azaltan Botox injeksiyonları olduğunu ifade etti.
-BUNLARI YAPMALI-
İnfeksiyonlu bölgenin her gün düzenli olarak ılık su ile yıkanması ve kurulanması gerektiğini dile getiren Dr. Kutlubay, ayak kokusu sorunu yaşayan kişilere şu önerilerde bulundu: "Ayaklarınızı, ayak bileklerinizi sıkacak hiçbir şey giymeyin, rahat ayakkabılar giyin, ayaklarınızı serin ve kuru tutun, ayaklarınızı kurularken kendi kişisel havlunuzu kullanın ve sık aralıklarla değiştirerek yüksek ısıda yıkayın, kolay hava alan ve terlemeyen ayakkabılar, pamuklu çoraplar tercih edin, ortak kullanım alanlarında çıplak ayakla dolaşmayın, başkasının ayakkabı, terlik, törpü gibi özel eşyasını kullanmayın."