Yaz aylarında nasıl beslenmeliyiz?

Sıcakların artmasıyla birlikte metabolizma bu yeni duruma alışmaya çalışır. Her dönemde yeterli ve dengeli beslenme esas alınmalıdır.

SIVI TÜKETİMİNE DİKKAT!

Sıcak havalarda insan vücudu en çok susuz kalmaktan etkilenir. Yaz aylarında doğru beslenmeliyim derken ilk takip etmeniz gereken yeterli sıvı alıp almıyor olmanızdır. Peki, yeterli sıvı tükettiğinizi nasıl anlarsınız? Kilonuz başına 30 ml sıvı tüketimi normal bir gündeki ihtiyacınızı karşılayacaktır. Ekstra sıvı kaybı, terleme gibi durumların sizi susuz bırakma ihtimaline karşın idrar renginizin takibini yapmanız pratik bir yol gösterici olacaktır. Aşırı terleme sonucu su ve mineral kaybı gözlenir. Bunun sonucunda bayılma, baş dönmesi, bulantı gibi rahatsızlık hisleri ortaya çıkabilir. Bu sorunları önlemek için yeterli sıvı tüketimi gerekir. Günde 1 şişe maden suyu tüketerek kaybedilen sıvı ve minerallerin yerine konmasına yardımcı olabilirsiniz.

Sıcakların artmasıyla birlikte metabolizma bu yeni duruma alışmaya çalışır. Her dönemde yeterli ve dengeli beslenme esas alınmalıdır. Bunun için ana öğünlerinizin yanında en az iki ara öğün yapmalısınız ki metabolizmanız yavaşlamasın. Öğünlerinizde tüm besinlere yer vererek beslenmenizde çeşitlilik sağlamalısınız.

EN ÖNEMLİ ÖĞÜN

Güne enerjik başlamak ve bu enerjiyi uzun süre koruyabilmek için güne sağlam bir kahvaltı ile başlanmalıdır. Günün en önemli öğünü olan kahvaltıda yumurta, peynir ve tam tahıllı ekmek yanında taze mevsim sebzelerine bol miktarda yer vermelisiniz. Sıcaklarda iştahım olmuyor diyorsanız klasik kahvaltı tabaklarına alternatif bir serin kahvaltı seçeneği olarak meyve, yulaf ve süt ile hazırlanan bir kahvaltı yapabilirsiniz.

ANA ÖĞÜNLERİ ATLAMAYIN

Yetersiz enerji ile beslenmek vücuda sorun yaratır. Özellikle sıcaklardan dolayı yeterli öğün yapamama, eksik beslenme şikayeti ile çok karşılaşıyoruz. Ana yemekler ağır, fazla geliyor diyorsanız yemeklerinize soğuk çorba veya cacık alternatifi ile başlayabilirsiniz yanlarında ızgara sebze ve et tüketimi yapabilirsiniz. İçine tavuk, ton balığı veya peynir konulan bir büyük kase salata yanında ayran ile sizi hafif hissettirecek, bunun yanında almanız gereken besin ögelerini size sağlayacak uygun bir ana öğün alternatifi olabilir. Böyle bir öğündeki karbonhidrat dengesini sağlayabilmek için tam tahıllı ekmek veya salata için güzel bir alternatif olan kızarmış ekmek dilimlerini kullanabilirsiniz. Öğle yemeklerinizde yoğurt ve meyveli alternatifleri tercih etmeniz pratik ve sağlıklı bir alternatif olması yanı sıra rahatsızlık ve şişkinlik hissinizi azaltmaya yardımcı olacaktır.

YAĞLI YEMEKLERDEN KAÇININ

Yaz aylarında yağlı ve ağır yiyeceklerden kaçınılmalıdır.  Ayrıca pişirme yöntemine dikkat ederek hazırlayacağınız yiyeceği az yağlı, düşük kalorili şekilde servis etmek sizin elinizdedir. Bunun için kızartma ve kavurma pişirme yöntemleri yerine ızgara veya fırında pişirmeyi tercih etmeniz yeterli olacaktır.

ARA ÖĞÜN İLE METABOLİZMANIZI CANLANDIRIN

Ara öğünler vücudun gün boyu aktif olması, metabolizmanın çalışır durumda kalabilmesi için çok önemlidir. En az 1 ara öğününüzde meyve tüketmeniz vitamin ve posa alımınıza destek olacaktır. Ayrıca tatlı ihtiyacınızı da gidermeye yardım edecektir. Sağlıklı ve serinletici ara öğün alternatifleri olarak ayran, light süt ile yapılan buzlu bir kahve örnek verilebilir.

Tüm bu ana ve ara öğünlere rağmen yine de tatlı isteğim var diyorsanız haftada birkaç kez ara öğünlerinizde tatlı tercihi yapabilirsiniz. Tatlı tercihlerinizi 1 küçük kase meyveli, sütlü bir tatlıdan veya en masum tatlı dediğimiz 1-2 top dondurmadan yana kullanmanız doğru bir tercih olacaktır.

Dyt. Deniz TIĞLI

Manşetler