"Yaz aylarında kalp sorunları artabilir"

Aşırı sıcaklar, kalp sorunu yaşayan hastaların şikayetlerini artırabildiği gibi sağlıklı insanları da her an kalp sorunlarıyla karşılaştırabiliyor. Kalp hastalıkları her ne kadar mevsim tanımasa da kalp sağlığını korumak için yaz aylarında daha fazla önle

Memorial Ataşehir Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Azmi Özler, aşırı sıcakların, kalp sorunu yaşayan hastaların şikayetlerini artırabildiği gibi sağlıklı insanları da her an kalp sorunlarıyla karşılaştırabileceğini belirterek, hastaların kalp sağlığını korumak için yaz aylarında daha fazla önlem alması gerektiğini bildirdi.

Özler, yaptığı yazılı açıklamada, aşırı sıcaklardan etkilenen hastalarda, "akciğer ödemi" denilen kalp yetmezliğine götüren durumlar ortaya çıkabildiğini vurgulayarak, hem kronik hastalıkları olanların hem de sağlıklı bireylerin, önemli sağlık sorunları yaşamamak için aşırı sıcaklara karşı önlem alması gerektiğini aktardı.

Nemli sıcak havanın, sağlıklı bireylerin de vücutlarını susuz bırakarak, kalp krizi riskiyle karşı karşıya bırakabildiğine işaret eden Özler, kalp hastalarının sıcak havalarda kaybedecekleri terle elektrolit dengesizliği yaşayabildiğini ve bu nedenle tansiyon sorunları yaşadıklarını kaydetti.

Özler, "Yaşanan bu durumlar kalbin çalışmasını etkileyerek ritim problemlerine yol açabilir. Göğsünde ağrı, nefes darlığı, çarpıntı gibi sorunları olan kişilerin zaman kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurmaları gerekir. Aşırı sıcaklar, kalp sorunu yaşayan hastaların şikayetlerini artırabildiği gibi sağlıklı insanları da her an kalp sorunlarıyla karşılaştırabiliyor. Kalp hastalıkları her ne kadar mevsim tanımasa da kalp sağlığını korumak için yaz aylarında daha fazla önlem alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı.

 

- "Yaz tatilini düşük nemli bölgelerde geçirin"

 

Ani sıcak ve soğuk değişimlerinin, kalp krizi riskini tetiklediği için klimaya doğrudan maruz kalınmamasını isteyen Özler, klimaların 22-23 derecelerde kullanılarak, bakımlarının yaptırılması gerektiğini belirtti.

Özler, yaz sıcaklarının nem oranı düşük bölgelerde geçirilmesi gerektiğini aktararak, karasal iklim bölgelerindeki yüksek sıcaklıkların nem oranı düşüklüğü nedeniyle nemli bölgelere göre çok daha az hissedildiğini, bu nedenle kalp ve damar hastalarına tatilleri için Anadolu'yu ya da ne oranı düşük bölgeleri tercih etmelerini önerdi.

Yaz sıcaklarında 11.00-16.00 saatleri arasında dışarı çıkılmamasını tavsiye eden Özler, şu bilgileri verdi:

"Özellikle kalp ve damar hastaları, sıcak havada mutlaka dışarı çıkacaksa bunalmayacakları serin bir yerde oturmalıdır. Direkt beyne etki eden güneş ışınlarından korunmak için şapka, açık renkli ve terletmeyen kıyafetler tercih etmelidir. Uzun süre güneşte kalarak vücut ısısını yükselten kişilerin serinlemek amacıyla suya balıklama atlamaları, özellikle kalbinde sorun olan hastalarda ciddi problemler yaratabilir. Bu nedenle denize girerken bile vücudun yavaş yavaş alıştırılması, mümkünse sırtüstü denize girilmesi sağlık açısından önemlidir. Ayrıca kalbi korumak için, ideal kilonun korunmasına, günde yarım saat yürünmesine, şeker, tuz ve kolesterolden fakir gıdalarla beslenilmesine, kırmızı yerine, beyaz etin tercih edilmesine, hayvansal yağlardan uzak durulmasına, sigara, alkol kullanımına dikkat edilmesine, varsa tansiyon ve şeker hastalığının kontrol altında tutularak, stresle baş etme yollarının keşfedilmesine önem verilmeli."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ