Yaptıkları bilimsel çalışma çığır açanlar listesine girdi

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Berna Sözen, yapay embriyo üzerine yaptıkları bilimsel araştırmasının dünyada çığır açan çalışmalar arasına girdiğini bildirdi.

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı Araştırma Görevlisi Berna Sözen, yapay embriyo üzerine yaptıkları bilimsel araştırmasının dünyada çığır açan çalışmalar arasına girdiğini bildirdi.

İngiltere'deki Cambridge Üniversitesi'nde kök hücrelerin birlikteliğiyle yapay ortamda, anne rahmi olmadan embriyo gelişimini gösteren çalışmanın baş araştırmacısı Sözen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngiltere'de 17 kişilik ekiple embriyo üzerine çalışmalar yaptıklarını söyledi.

Ekipte yer alan tek Türk bilim insanı olduğuna dikkati çeken Sözen, kök hücrelerinin birlikteliğiyle yapay bir ortamda, anne rahmi içerisinde olmaksızın bir embriyo gelişimini gösterdiklerini ifade etti.

Bunun bilimsel çevrelerde önemli bir buluş olarak nitelendirildiğini hatırlatan Sözen, " Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) her yıl kendi bünyesinde olan bir dergiyi o yılın en önemli, bilimde çığır açan gelişmelerini derliyor. Bu sene de bizim çalışmamız bu listeye girdi. Dünya çığır açan bir çalışma oldu ve ilk olarak gösterildi. Genelde teknolojik ve fizik alanındaki çalışmalara öncelik veriliyor. Bu sene çıkan derlemede bizimki tıp alanındaki çalışmamız tek oldu." diye konuştu.

"İnsan çalışmalarına da başlayacağız"

Gebeliğin ilk döneminde ana rahmi içerisine embriyo gömüldüğü için direkt gözlemlenemediğini dile getiren Sözen, ilk dönemde gebeliklerin üçte ikisinde kayıplar yaşandığını anlattı.

Kök hücreleri kullanarak, yapay bir ortamda embriyo gelişimini taklit ettiklerini hatırlatan Sözen, şunları kaydetti:

"Uzun vadeli hedefimiz, erken gebelik kayıplarını engelleyebilmek. Hatta çok ileri aşamalarda sadece kök hücre kullanılarak, yumurta ve sperme ihtiyaç duyulmaksızın bir embriyo gelişimini taklit edebilmek. Asıl çalışma grubu 5 kişilik ekipten oluşuyor. Ekipteki tek Türk benim, ama bilim tartışma ekibiyle 17 kişilik bir ekibiz. Çalışmalarımız fareler üzerinde devam ediyor, başarılı olundu. Çalışma İngiltere'de sürüyor. İnsana ilişkin çalımalarımız için ülkenin yasal çerçeveleri gereği etik sınırları aşmamız gerekiyor. Gerekli başvurular yapıldı, kısa zaman içinde umarım insan çalışmalarına başlayacağız."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ