Fırat Üniversitesi (FÜ) Fen Fakültesi Fizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Yakuphanoğlu, kanserli hücrelerin bulunması için lazer ışınlarının kullanılmasına yönelik bir çalışma yaptıklarını söyledi.
Prof. Dr. Yakuphanoğlu, İHA muhabirine yaptığı açıklamada, kanserli bölgenin bulunması için mevcut sistemde yaklaşık 10-15 gün süre geçtiğini ancak bunun lazer ışınlarıyla daha kısa sürede tespit edilebileceğini belirterek, bununla ilgili çalışma içerisinde olduklarını kaydetti. Normal bir insan vücudunda kanserli bir bölgenin belirlenmesi için patoloji alındığını ve bunun sonucunun da yaklaşık 2 hafta sonra belirlendiğini anlatan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, bu süre içerisinde hastanın moral olarak çok olumsuz etkilendiğini dile getirdi. Lazerle vücuda ışın gönderip geri alınabilecek bir teknolojinin var olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Yakuphanoğlu, şunları söyledi:
"Lazer ışınını insan vücudunda kanserli bölgeye gönderiyorsunuz oradan bir dalga boyu alıyorsunuz. Bir sinyal gönderip geri bir sinyal alıyorsunuz. İki sinyali kıyas ettikten sonra siz mevcut bir kütüphane oluşturuyorsunuz. Daha sonra mevcut kütüphanede kanserli hücrelerin alınmış sonuçları var. Bunları kıyas ederek siz çok kısa bir sürede insanın vücudunda bulunan bölgenin kanserli olup olmadığını tespit edebilirsiniz. Eğer bu gerçekleşirse bir devrim olacak. Hem bunun maliyeti düşük olacak daha sonra fazla elemana ihtiyacınız olmayacak. Siz bir elemanla bir düzenek kurduktan sonra normal küçük bir odaya ihtiyacınız olacak. Buraya hastanız geldiğinde bir saniyede, lazer ışınıyla gönderecek, alacak ve bilgisayar bunu kıyas edecek. Kıyas ettikten sonra size doğrudan söyleyebilecek."
Bu işlem için çalışmalara başladıklarını bildiren Prof. Dr. Yakuphanoğlu, sistemi tamamlayabilirlerse bunun birkaç yıl içerisinde uygulamaya girebileceğini sözlerine ekledi.