Ölümlerin en sık yaşandığı bu kanser türünde metastazın önüne geçilmesi açısından, yeni tedavi yöntemlerinin keşfedilmesi için umut ışığı olan bu buluş, bilim dünyasında heyecan yarattı.
CRCM’deki Juan Iovanna ve ekibinin yürüttüğü araştırmada pankreas kanserli 36 hastanın kanserli hücreleri incelendi. Iovanna, tümörlü hücrelerin dışarıda bırakıldığı ve ‘yutulduğu’ bir sürecin gözlemlendiğini, bunun da metastazı önlediğini belirtti.
METASTAZI ÖNLÜYOR
Pankreastaki kanserli hücrelerin içinde farklı çeşitlerde kanseli hücre bulunuyor. Bunlar birbirlerini yok etme potansiyeline sahip. Bu 'birbirini yeme' sürecinin sonunda kanserli hücreler çoğalabiliyor ya da aksine tümörlerin yayılmasının önüne geçiliyor. Araştırmacıların amacı, bu ikinci olasılığın bir kanser tedavisi haline getirilmesi ve kanserli hücrelerin diğer hücrelerce "yenerek" yok edilmesi.
Pankreas kanseri olan hastalardan sadece yüzde 15-20 kadarının oprerasyonla alınabilir bir tümörü oluyor. Bu ameliyatlardan sonra sık sık metastaz görülüyor ve hastanın yaşamı 15-18 aya iniyor.