Onuncu Kalkınma Planı'na göre ise bu rakamın 2018 yılında 5,6 milyar dolara çıkması hedefleniyor.
Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye'nin büyük bir sağlık endüstrisine sahip olduğunu söyledi.
Türkiye'deki bin 500 civarındaki hastanede yılda 4,5 milyon cerrahi işlem yapıldığı bilgisini veren Tosun, "84 bin nitelikli yatağı olan ve yılda 500 bin civarı yabancı hastayı tedavi eden; 5'i uçak, 14'ü helikopter olmak üzere yaklaşık 3 bin 500 ambulanslık filosuyla en üst düzeyde acil hizmetini kesintisiz sunan, bulunduğu coğrafyanın sağlık tedarikçisi konumunda önemli bir aktörüz" dedi.
Sağlıkta dönüşüm programındaki başarının Türkiye'yi bulunduğu coğrafyada sağlık alanında referans merkezi haline getirdiğini aktaran Tosun, bu nedenle Türkiye'nin tüm dünyada başarıyla gerçekleştirdiği 6. yüz nakli ve yıllık 4 binden fazla karaciğer ve böbrek nakli gibi parametrelerle anıldığını kaydetti.
Bakanlığın şehir hastanesi projelerinin devreye girmesiyle 2017 yılından itibaren bu alandaki etkinliğini ciddi ölçüde arttıracağını vurgulayan Tosun, Türkiye'nin şu anda 50'ye yakın Joint Commission International (JCI) tarafından akredite edilmiş sağlık kuruluşuyla ve ülke çapındaki 700 bin sağlık personeliyle özellikle yaz aylarında çevredeki 20 civarındaki ülkenin sağlık merkezi konumunda olduğunu anlattı.
Türkiye'nin dünyanın en büyük 6. turizm ülkesi olduğunu anımsatan Tosun, bu noktada Kültür ve Turizm Bakanlığı ile hareket ettiklerini belirterek, şunları söyledi:
"Sağlık hizmetlerinde sergilediğimiz başarıları dış pazarlarda tanıtma ve pazarlama operasyonlarında şüphesiz ki en büyük yardımcımız Kültür ve Turizm Bakanlığı. Çünkü bu kurumumuzun dış pazarlarda 50 yılı aşkın deneyimi, personel ve altyapı gücü, örgütlenmesi ve yaygın hizmet ağı mevcut. Sağlık turizminde kişi başı ortalama döviz girdisi normal turizme kıyasla 10 kat daha fazla olduğundan, sayıca az olsa da verimlilik anlamında çok yüksek bir gruptan bahsetmiş olduğumuz ve bunun da ötesinde ülkemiz adına stratejik önemi haiz olduğu için konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığımız da sahiplenmektedir. Bu yıl itibariyle gerek uluslararası fuarlarda ve kongrelerde, gerekse merkezi planlamalarda daha sık birlikte hareket edeceğiz. Amacımız güçlü tanıtım ve neticesinde uluslararası arenada markalaşmadır."
"ONUNCU KALKINMA PLANI'NDA 2018 HEDEFİMİZİ 5,6 MİLYAR DOLAR OLARAK BELİRLEDİK"
Nihat Tosun, tatil amaçlı Türkiye'ye gelen turistlerin sağlık sorunları olabildiğini belirterek, "Bu noktada sağlık turizminin yanında, her iki bakanlığı da yakinen ilgilendiren 'turist sağlığı' sektörü de söz konusu" dedi.
Türkiye'ye gelen 35 milyon insanın kalış süreleri içinde ihtiyaç duyacakları acil sağlık hizmetlerinin yıllık yaklaşık 400 bin hastalık bir talep oluşturduğu bilgisini veren Tosun, söz konusu turistlerin, aldıkları sağlık hizmetlerinin kalitesi ve bunun için ödedikleri ücretler hususlarında memnun kaldıkları ölçüde Türkiye'nin fahri sağlık turizmi elçileri olacağının altını çizdi.
Türkiye'nin 2012 sonunda 152,5 milyar dolar olarak gerçekleşen ihracatı içinde yer alan ulusal yabancı hasta gelirinin 2,5 milyar dolar düzeyinde olduğunun tahmin edildiğini anlatan Tosun, "Onuncu Kalkınma Planı'nda 2018 hedefimizi 5,6 milyar dolar olarak belirledik" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE, AVRUPA'YA GÖRE YÜZDE 50, AMERİKA'YA GÖRE İSE YÜZDE 80 DAHA EKONOMİK HİZMET VERİYOR"
Uluslararası turizm fuarı EMITT'in Sağlık Turizmi Danışmanı Ergun Güvenç ise son 5 yıldır Türkiye'de sağlık turizmine yönelik çalışmalar yapıldığını söyledi.
Başta estetik cerrahi, göz, diş, fizyo terapi olmak üzere, sağlık sektöründeki başarılarından dolayı ortopedi, kalp ve damar hastalıkları ile organ nakli konularında da Türkiye'nin yurt dışındaki hastalar tarafından tercih edildiğini vurgulayan Güvenç, sağlık konusunda Türkiye'yi en çok Almanya, Hollanda, Rusya, Birleşik Arap Ülkeleri ile Ortadoğu'dan Irak ve Libya'nın tercih ettiğini bildirdi.
Türkiye'nin sağlık turizmi konusunda en çok tercih edilen 7. ülke olduğu bilgisini veren Güvenç, ilk üçte yer alan ülkelerin ise Hindistan, Tayland ve Singapur olduğunu söyledi.
Güvenç, Türkiye'nin Avrupa'ya göre yüzde 50, Amerika'ya göre ise yüzde 80 daha ekonomik ve dünya standartlarında hizmet veren bir sağlık sektörüne sahip olduğunu ifade etti.
EMITT hakkında da bilgi veren Güvenç, şunları söyledi:
"Uluslararası platformda, turizm sektörüne değer katan EMITT Turizm Fuarı'nı 70 ülkeden, 60 bini profesyoneller olmak üzere, yerli ve yabancı 140 bin kişinin ziyaret etmesi bekleniyor. Türkiye'nin önde gelen zincir hastane grupları, hastaneleri, klinikleri, konusunda ihtisaslaşmış ve uluslararası üne kavuşmuş göz hastaneleri, diş hastaneleri, işin sağlıklı yaşam konaklama sektörü tarafında olan termal oteller, spa otelleri, estetik-güzellik tarafında yer alan saç ekim merkezleri, cerrahi estetik merkezleri, sektöre ürün sağlayan medikal firmaları, yerli ve yabancı aracı kurumlar yeni iş bağlantıları için bir araya gelecek."