X-ray erkekliği öldürüyor

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji uzmanı Dr. Mert Akıeke, çok sayıda kamu ve özel kuruluşlarındaki x-ray cihazlarının yaydıkları `Radyoaktif Röntgen Işınları` nedeniyle sperm sayısını düşürdüğünü söyledi.

Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi üroloji uzmanı Dr. Mert Akıeke, çok sayıda kamu ve özel kuruluşlarındaki x-ray cihazlarının yaydıkları `Radyoaktif Röntgen Işınları` nedeniyle sperm sayısını düşürdüğünü söyledi. Uzman Dr. Mert Akıeke, `Polisler ve özel güvenlikçiler, güvenliği tehlikeye düşürmeden cihazların ne kadar uzağında durursa o kadar iyi olur` dedi.

Üroloji uzmanı Dr. Mert Akıeke, X-ray bagaj tarama cihazları ve kapı dedektörlerinin güvenliği sağladığını ancak, uzun süre bunların başında duran kişilerin sağlığını olumsuz etkilediğini söyledi. X-ray cihazlarının X ışınını (Radyoaktif Röntgen Işını) gönderip cismin içinden gelen ışını kamerayla belirleyen cihazlar olduğunu hatırlatan Dr. Akıeke, şöyle dedi:

`Özellikle, uzun süreli ve yakın mesafede çalışan özel güvenlik görevlisi ve polisler, sperm hücrelerinde testiküler bölgenin radyasyonuna bağlı hücre ölümüne sebep olarak kısırlık tehlikesi yaşayabilir. X-ray cihazı yakınında çalışan anne adayı (Hamile ve hamilelik ihtimali olanlar) konuyu amirlerine ileterek başka göreve alınmalarını isteyebilmeli. Cihazdan geçecek anne adayları güvenlik görevlisine gebe olduklarını bildirerek, klasik üst arama yöntemi ile aranmayı istemeli. Kalp pili takılı hastalar asla bu tür aramadan geçirilmemelidir. Kalp pili takanlar, ameliyatı yapılan hastane tarafından verilmiş özel kimliklerini göstererek, kapı dedektörlerinden ve x-ray cihazlarından geçirilmemeyi istemeli.`

KORUNMA YÖNTEMLERİ

Üroloji uzmanı Dr. Mert Akıeke, x-ray cihazların yanında çalışan polis ve özel güvenlik görevlilerine, radyasyondan korunma yöntemleri hakkında da çeşitli önerilerde bulunurken şöyle devam etti: `Radyasyon kaynağından ne kadar uzak durulurda o derece radyasyon alınır. Özel güvenlikçi ve polisler de olabildiğince uzakta durmalı. Radyasyon alanında, ne kadar az kalınırda o derece az radyasyona maruz kalınır. Fazla süre kalınması gerekiyorsa ekipteki kişiler sırayla yer değiştirmeli. Alfa Beta türü radyasyondan tam koruyucu giysiler giyilmeli. Çevredeki radyasyon yoğunluğu Alfa Beta Gama türü farklı cins radyasyon türlerinden kaçınılmalı. Kontaminasyon (Bulaşma) toz veya sıvı yada katı radyoaktivitenin bulaştığı kişilerden uzak durulmalı. Bu kişiler, çevresindeki kişi veya nesnelere bulaştırma riski nedeniyle tehlikelidirler.`
 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ