Vulvadini, vajinanın açıldığı bölgede bulunan sinirlerin haz duyusu yerine ağrı duyusu algıladığı, aniden başlayan ağrı, yanma, batma ve kaşıntı ile kendini gösteren bir rahatsızlık.
Vajina çevresinde hissedilen, gerek gün içinde gerekse de yıllar boyunca şiddeti azalarak ya da artarak değişen Vulvadini’nin sebepleri tam olarak bilinmemekte ve ağrılar dönemsel değişiklikler göstermektedir.
Kalıcı bir tedavisinin olmadığı bilinen Vulvadini, Amerika’da milyonlarca kadının yaşadığı ancak çoğunun sessiz kaldığı, ifade etmediği, sakladığı ya da ayırt edemediğini bildiğimiz ve her 100 kadından 16’sında görülmekte olan bir rahatsızlık.
Vulvadini, yaşam kalitesini olumsuz etkilemesinin yanı sıra, kadınları sosyal yaşamdan, iş hayatından koparabilmekte ve cinsel yaşamdan uzaklaştırmaktadır. Bu ağrılı, kısıtlayıcı rahatsızlık, kadında ciddi güven kaybına yol açmaktadır. Ayrıca, Vulvadini sebebiyle cinsel yaşamında sorun yaşayan, bu nedenle eşinden uzaklaşan birçok kadının aile düzeninin bozulduğu gözlemlenmiştir.
Vulvadini’ye neden olan kanıtlanmış bir faktör bulunmamakla beraber, vajina çevresinin tahrişi, bakteriyel enfeksiyonlar, idrar, vajinal bölgedeki sinirlerde zedelenme, mantar enfeksiyonlarına karşı aşırı hassasiyet, ped ve tuvalet kağıdı alerjileri ve bölgedeki kasların etkisinden bahsedilmektedir.
Hastalığa bağlı gelişen psikolojik bozuklukları önlediği, sinir ve kas sisteminde rahatlama sağladığı için Antidepresanlar, krem ya da ağrı kesiciler yaygın olarak tedavi amaçlı kullanılmaktadır. Ancak çeşitli ağrı kesici kremler, mantar ve enfeksiyon tedavisinde kullanılan antibiyotikler, adalelerin rahatlaması için fizik tedavi uygulamaları, psikolojik davranışsal terapi yöntemleri ve antidepresanlar beraber yıllarca kullanılsa bile sonuçların tatmin edici olmadığı bilinmektedir.
Aslında Vulvadini cinsel beraberlikte bir duyarlılık artışı ve rahatsızlık oluştursa da, ağrılı cinsel birliktelik denilen Disparoni’den ve Vajinismus’tan farklı bir klinik durumdur.
Bahçeci Sağlık Grubu doktorlarından Uzm. Dr. Hasan Ali Nogay tarafından konuyla ilgili uygulanan Akupunktur ve Nöral Tedavi tedavileri sonucunda, 7 yıldır Vulvadini rahatsızlığı bulunan 33 yaşındaki bir hasta, uygulanan tedaviler sonucunda hayatını ağrısız bir şekilde yaşamaya geri döndü. Yedi sene önce idrarını yaparken başlayan çok şiddetli ağrıları nedeniyle kimi zaman 3 saate kadar tuvalette kalmak durumunda kalan, yıllardır hangi uzmana giderse gitsin her ay en az 2 defa şiddetli sancıları devam eden hasta, bu nedenle antidepresanlar ile yaşamaya başlamış. Ne kadar su içerse içsin, idrarını yaparken devam eden sorunu için intersitisyel sistit teşhisleri konulmuş ancak buna rağmen tedavi edilememiş. Bu dönemde ise sürekli ve aylarca kullanılan antibiyotikler ve ağrı kesici kremler de günlük hayatının bir parçası olmuş.
Uygulanan ilk nöral tedavi seansından sonra şikayetleri % 90 oranında azalan ve yedi yıldır ilk defa rahatça tuvalete girebilen hasta, toplam 6 seans sonrasında tamamen iyileşmiştir. Gün içinde saatlerce su içmese de hayatını ilk defa ağrısız ve normal olarak sürdürmektedir.