İnsan vücudu su seviyesi düştüğünde çeşitli biçimlerde alarm veriyor. Bedenimizin yüzde 70’ni kaplayan su vücut ısısını düzenliyor, eklemlerimizi ve organlarımızı koruyor ve oksijenin hücrelere ulaşmasını sağlıyor.
Vücut fonksiyonlarının sağlıklı şekilde işlemesi için su miktarının dengeli dengeli seyretmesi uzmanlar tarafından hayati olarak niteleniyor. Dikkat edilmediği takdirde kronik dehidrasyon, yani su kaybı tehlikesi baş gösterebiliyor. Popüler erkek stil sitesi “Askmen.com”da yer alan haberde hayati rol oynayan suyun azalması halinde bedenin verdiği başlıca 10 işaret sıralandı.
1 Ağız kuruması
Su kaybı olduğunda susarsınız. Ağzınızda kuruma olur, dilinizde de hafif şişkinlik görülür.
Bu hale yapacak en uygun şey su içmektir. Buna rağmen susuzluk hissi geçmiyorsa o zaman geri planda başka sebepler olabilir.
2. Koyu sarı idrar
Su kaybı yaşayan kişide doku kurudukça ve tansiyon düştükçe böbrekler devreye girer ve suyu idrarı yoğunlaştırarak ya da idrarın üretimini tamamen durdurarak muhafaza etmeye çalışır.
Vücuttaki çölleşmenin 10 alameti 6
Bu durumun sonucunda idrar rengi de koyu sarıya dönüşür
3. Kabız olmak
Sağlığımız yerindeyken yediklerimizi kalın bağırsağın kollon kısmından rahatça geçer. Kolon yediğimiz yiyeceklerden suyu emip geride atıkları bırakır. Geride kalaln atık dışkıyı oluşturur.
Kabızlık, kolon çok fazla su emmeye çalıştığında ya da kas kasılmaları yavaşladığında gerçekleşir. Su kaybı yaşadığımızda kolon gıdadan daha fazla su emmeye çalışır., dışkı daha sert ve kuru olur. Bu da kabızlıkla sonuçlanır.
4. Cildin esnekliiği düşer
Dehidrasyon cildin esnekliğini azaltır. Doktorlar su kaybını test etmek için elin arkasında deriyi yukarı doğru çekip bırakırlar.
Su seviyesi normalken çekilen deri hemen düşer . susuzluk varken bu hareket yavaş gerçekleşir.
5. Kalp çarpıntısı
Kalp düzgün çalışmak için sağlıklı bir vücut ister.
Kalp de bir tür kas olduğu için kan akışındaki düşüş ve dehidrasyondan kaynaklanan elektrolit yoğunlaşmasındaki değişimlerden ötürü nabızda değişiklikler görülür.
6. Kramp kas spazmı
Aktif erkek için düzgün su seviyesi omazsa olmazdır. Dehidrasyonun kas fonksiyonunu nasıl etkilediği henüz tam olarak açıklanmamış olsa da, muhtemelen durumun elektrolitlerin dengesizliğiyle ilgili olduğu sanılıyor.
Sodyum, potasyum gibi elektşrolitler kasların kullandığı elektrik yükü iyonlardır. Kronik dehidrasyon halinde elektrolit dengesizliği yüzünden egzersiz sırasında ya da sonrasında sık sık kramp ya da spazmlarla karşılaılabilir.
7. Baş dönmesi
Tansiyon düşüklüğüyle beraber dehidrasyon bizim baygın hissetmemize yol açabilir .
Dehidrasyona bağlı sersemlemenin anahtar işaretlerinden biri çok hızlı ayağa kalkıldığında yaşanan baş dönmesi olarak niteleniyor.
8. Yorgunluk ve tükenmişlik hissi
Vücutta yeterli su miktarı varken su, kan basıncını düzenlemek ve damarlarda yeterli kanı muhafaza etmek için hücrelerden damarlara hareket eder.
Kronik dehidrasyonda kan hacmi ve tansiyon düştüğünde kan damlasındaki oksijen içeriği de düşer. Yeterli oksijen olmayınca kas ve sinir fonksiyonları yavaşlar ve yorgunluk hissi verir.
9. Göz pınarlarının kuruması
Bir insan ağlar görünüğü halde gözünde yaş gelmiyorsa, bu dehidrasyon işareti olabilir. Gözyaşları gözleri genellikle temizler ve kaygınlaştırır.
Gözyaşları su barındırır. Dehidrasyon olduğunda gözyaşı üretimi azalır.
10. Vücut ısısının yükselmesi
Su vücut ısısını düzenlemede kritik rol oynar. Vücut ısısı arttığında terlemeye başlarız.
Terlemeyle vücut ısısı düşer. Dehidrasyon olduğunda terleme durur ve vücut ısısıs hızla yükselir.