Vodafone'dan yapılan yazılı açıklamaya göre Vodafone, tüm dünyada kadın çalışanları için geliştirdiği zorunlu minimum doğum izni uygulamasıyla, bu alanda dünyanın öncü kuruluşları arasında yer aldı.
Buna göre, Vodafone'un faaliyet gösterdiği ve Afrika, Orta Doğu, Asya Pasifik, Avrupa, ABD'yi kapsayan bir coğrafyada, 2015 sonu itibariyle, her seviyeden kadın çalışana en az 16 hafta tam ücretli doğum izni verilecek. Vodafone'lu kadın çalışanlara ayrıca, işe döndükleri tarihten sonraki ilk 6 ayda haftada 30 saat tam ücretle çalışma hakkı tanınacak. Diğer yandan, Vodafone'un birkaç bağlı kuruluşunda halihazırda uygulanmakta olan ve kadınlara önemli haklar sağlayan doğum izni uygulamaları aynen devam edecek. Yeni zorunlu minimum doğum izni politikası ise doğum desteği sağlanmasına yönelik yasal zorunluluğun hiç olmadığı ya da çok kısıtlı olduğu ülkelerdeki binlerce Vodafone kadın çalışanının hayatında önemli bir fark yaratacak.
Açıklamada görüşlerine yer verilen Vodafone Grubu CEO'su Vittorio Colao, bugün Birleşmiş Milletler dışında çok az sayıda global kuruluş ve çok uluslu şirkette bu tür minimum doğum izni politikalarının uygulandığına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Pek çok yetenekli kadın çalışanımız, her yıl, yeni doğan bebeklerine bakmak veya kariyerlerine devam etmek arasında zor bir seçim yapmak zorunda kalıyor ve iş hayatını terk ediyor. Yeni minimum doğum izni politikamızla, her yıl, yasal doğum izninin hiç olmadığı ya da çok az olduğu ülkelerdeki binden fazla Vodafone'lu kadın çalışanımıza destek olacağız. Dünya genelinde çalışanlarımızın yüzde 35'i kadınlardan oluşurken, uluslararası üst yönetim ekibimizdeki kadın oranı yüzde 21. Yeni doğum politikamızın, aradaki farkın kapatılmasında önemli rolü olacağını düşünüyoruz. Organizasyonumuzda her seviyeden çalışan annelerin desteklenmesinin, daha sağlıklı iş kararları, daha güçlü bir kültür ve müşterilerimizin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ile sonuçlanacağına inanıyoruz."
Vodafone'un KPMG iş birliğiyle yaptığı araştırmaya göre, kadın çalışanlarına 16 haftalık tam ücretli doğum izni veren global şirketlerin yıllık tasarruf oranı 19 milyar doları buluyor. Bu oran, Türkiye'deki şirketler için ise 12 milyon dolar olarak gerçekleşiyor.
Araştırma bulgularına göre, doğum yaptıktan sonra işten ayrılan kadınların yerine yeni çalışanları işe almak ve eğitmek, global şirketlere yılda 47 milyar, Türkiye'deki şirketlere ise 133 milyon dolarlık maliyet getiriyor.