Vize kalktı, Suriyeli hastalar Türkiye'yi tercih etti

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye ile Suriye arasında vize uygulamasının karşılıklı kaldırılmasının ardından özellikle Gaziantep, Hatay ve Adana’daki hastanelerde tedavi gören Suriyeli hasta...

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, Türkiye ile Suriye arasında vize uygulamasının karşılıklı kaldırılmasının ardından özellikle Gaziantep, Hatay ve Adana’daki hastanelerde tedavi gören Suriyeli hasta sayısında artış olduğunu söyledi.

Sağlık Yönetimi ve Eğitimi Derneği’nin düzenlediği 3. Ulusal Sağlık Kurultayı nedeniyle Antalya’da bulunan Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Nihat Tosun, soruları yanıtladı. Nihat Tosun, vizenin karşılıklı olarak kaldırılmasından sonra Suriye’den gelen hasta sayısında artış olup olmadığına ilişkin soruya verdiği yanıtta, sağlık hizmetlerinin daha ileri düzeyde olması dolayısıyla çok sayıda hastanın Türkiye’ye geldiğini vurguladı. "Vize kalktıktan sonra Gaziantep, Hatay ve Adana’daki hastanelerde Suriyeli hasta patlaması oldu" ifadesini kullanan Tosun, sözlerine "Bakanlık olarak o bölgedeki yatırımlarımızı bölge nüfusuna göre değil, yurt dışından gelecek hastaları göz önüne alarak daha da genişlettik. 400 yataklı hastane yapacaksak 600-800 yataklı yapıyoruz, planlamayı ona göre yapıyoruz" diye devam etti.

Vizenin kaldırılmasıyla bölgedeki özel ve kamu hastanelerine canlılık geldiğini söyleyen Tosun, "Malatya’ya karaciğer nakli için Sudan’dan hasta geldiğini biliyoruz. Avrupa’dan gelen hasta sayısı ise 100 binleri buldu" dedi.

ALMANYA’DAKİ DİŞ PROTEZİ İZMİR’E GÖNDERİLİYOR

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Müsteşarı Birol Aydemir de AA muhabirine yaptığı açıklamada, vizenin kaldırılmasıyla sağlık alanında ciddi bir atılım olduğuna dikkati çekerek, özellikle Gaziantep’te hasta kapasitesinin arttığını bildirdi. Aydemir, Gaziantep Üniversitesi’nin Suriyeli hastalar için kontenjan ayırmayı düşündüğünü belirtti.

Avrupa ülkelerindeki yaşlı hastaların tedavi ve bakım için Türkiye’yi tercih ettiğini de söyleyen Aydemir, "Bizim diş hekimliğimiz Avrupa ülkelerine kıyasla maliyet açısından yedide bir daha ucuz. Almanya, dış protezlerini uçakla İzmir’e gönderiyor, protez İzmir’de yapılıyor, geri uçakla Almanya’ya gönderiliyor" diye konuştu.

Sağlık turizmi açısından Türkiye’nin önünde çok ciddi bir fırsat olduğunu vurgulayan Müsteşar Aydemir, şöyle devam etti.

"Sağlık turizminin katma değeri, normal turizme göre çok çok daha yüksek. Hastaneler açısından büyük avantaja sahibiz. Özel hastanelerimiz Avrupa standartlarının ötesinde hastaneler. İkincisi maliyetlerimiz Avrupa ile kıyaslandığında çok daha ucuz ve ekonomik. Bunu bilen Avrupalı hasta bize geliyor. Günü birlik gelip göz ameliyatı olup gidiyor. Buna ilişkin bir istatistik yok ama sayı gerçekten çok fazla. Biz politikalarımızla bu işi nasıl geliştirebiliriz buna bakacağız. Vize kalkan ülkelerde sağlık turizminde atağa geçiyoruz. Vizenin kalkması doğrudan uçak seferlerinin olması sağlık turizmini geliştiriyor."

Manşetler