Veteriner hekimlikte 'yeniden yapılanma' önerisi

Veteriner hekimlikte 'yeniden yapılanma' önerisi


Türk Veteriner Hekimler Birliği (TVHB) Merkez Konseyi Başkanı Ali Eroğlu, "Üst düzey ileri bir veteriner hekimlik için hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin çalışacağı tek ve bağımsız bir genel müdürlük çözüm olabilir." dedi.

Eroğlu, AA muhabirine, veteriner hekimliğin, dünyada hayvan ve insan sağlığını korumada, yeterli ve güvenli gıdaya erişimde stratejik öneme sahip olduğunu söyledi.

Bu mesleğin Türkiye'de çok başlı fonksiyonel olmayan bir yapıdan çıkarılması gerektiğini belirten Eroğlu, mesleğin Avrupa Birliği başta olmak üzere gelişmiş ülkelerde bağımsız veterinerlik otoritesi tarafından yürütüldüğünü bildirdi. Eroğlu, "Üst düzey ileri bir veteriner hekimlik için hayvan sağlığı, gıda güvenliği, veteriner halk sağlığı ve hayvan refahının bir bütün olarak yürütüleceği, merkezden taşraya emir komuta zincirinin çalışacağı tek ve bağımsız bir genel müdürlük çözüm olabilir." diye konuştu.

Türkiye'de veteriner fakültelerinin sayısının hızla arttığına işaret eden Eroğlu, buralardaki akademik kadro ve teknik altyapının yetersiz olduğunu savundu. Eroğlu, "Bu durumda, gerekli donanımı ve eğitim-öğretim yeterliliği bulunmayan ancak adı fakülte olan kurumlar sebebiyle veteriner hekimlerin imajı da yıpratılıyor. Burada zarar gören sadece mesleğimiz değil, insan sağlığı ve hayvancılığımız oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

- "Yeni veteriner fakültesi açılmamalı"

Türkiye'de sayıları 32'ye çıkan veteriner fakültelerinin olumsuz örnek teşkil ettiğini vurgulayan Eroğlu, Yükseköğretim Kurumu tarafından asgari koşulları ve genel ilkeleri belirlenen programlar içine bu okulların dahil edilerek, yeni veteriner fakültelerinin açılmaması gerektiğini bildirdi.

Eroğlu, veteriner hekimlikte yapay zeka, 3D yazılımı, gen teknolojisi ve bilişim teknolojisi kullanılmaya başlanmasının yakın gelecekteki gelişmelerin de habercisi olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bilim ve teknolojideki gelişmeler, veteriner hekimliğinde de değişimlere sebep olacak. 21'inci yüzyıl toplumunun beklentileri, hem veteriner hekimliğinde eğitim-öğretimin yeniden kurgulanmasını hem de veteriner hekim profilinin yeniden tanımlanmasını zorunlu kılıyor. Bu bağlamda, yakın gelecekteki veteriner hekimin, daha yenilikçi, teknolojik açıdan yetkin, değer temelli hizmet sunan, liderlik vasfına sahip, iletişim becerileri güçlü, ilke ve değerlere bağlı olması gerekiyor."

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ