İTO Başkanı Yalçıntaş, ''Vatandaş ister kamudan, ister özel sağlık kuruluşlarından uygun fiyata kaliteli hizmet alabilmelidir'' dedi
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, vatandaşın ister kamudan, ister özel sağlık kuruluşlarından uygun fiyata aynı kalitede hizmeti alabilmesi gerektiğini bildirdi.
Yalçıntaş, yaptığı yazılı açıklamada, sağlıkta yüzde 30'luk katkı payı sınırı, muayene katılım bedelleri ve branş anlaşmaları ile acil-yoğun bakım hizmetleri fark ücreti konularının yeniden gözden geçirilmesini istedi.
Devletin kaliteli sağlık hizmetini uygun fiyatlarla sunmasının sosyal devlet ilkesinin bir gereği olduğunu vurgulayan Yalçıntaş, özel sağlık sektörünün Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) hastalarına hizmet verirken yaşadıkları 4 temel sorunun acil çözüm beklediğini, bu hizmeti sunarken özel ve kamu kuruluşları arasındaki eşitsizlik oluşturacak uygulamaların giderilmesi gerektiğini ifade etti.
Son dönemde sigortalı hastaların özel hastanelerden yararlanması sağlanarak ''sağlıkta reform'' yapıldığını belirten Yalçıntaş, açıklamasında şunları kaydetti:
''Özel sağlık kuruluşları, devlet hastanelerini rekabete zorlamış ve kamuda da kalitenin artışına katkı sağlamıştır. Bu dönüşüm sürecinde en önemli konu şüphesiz ki vatandaşların mağdur olmamasıdır.
Vatandaş ister kamudan, ister özel sağlık kuruluşlarından uygun fiyata aynı kalitede hizmeti alabilmelidir. Ancak bu dönüşümde büyük katkısı olan özel sağlık sektörü, son uygulamalarla hizmeti karşılığında reel maliyetlerini bile karşılayamama riski ile karşı karşıya bulunmaktadır.''
Yalçıntaş, özel hastanelerin, SGK'lı hastaların tedavileri karşılığında alacakları katkı payının yüzde 30 ile sınırlandırılmasının reel maliyeti karşılamaktan çok uzak olduğunu belirtti.
SGK mensuplarının devlet hastaneleri ve özel hastanelere ödedikleri muayene katılım bedelinde de haksız bir durum olduğunu dile getiren Yalçıntaş, şunları kaydetti:
''Devlet hastanelerinde hastadan 3 YTL muayene katılım bedeli alınırken, özel sektörde 10 YTL alınmaktadır. Bu uygulama, eşitlik ve rekabet ilkelerine aykırı olup mevcut hali ile hastalarımızı ve kurumlarımızı cezalandırıcı niteliktedir.
Katılım bedeli, muayene ve reçete için ayrı ayrı olmak üzere 3 3 YTL şeklinde 2 kademeli uygulanabilir. Bu hem ilaç giderlerinde ciddi tasarruf sağlar, hem de hastaların tepkisini azaltır. Mevcut 10 YTL katılım bedeline hastaların ciddi tepkisi söz konusudur.''
Büyük yatırımlar yaparak son teknoloji ile hizmet veren kuruluşların SGK'lı hastalarla branş anlaşmaları yapmaları gerektiğini belirten Yalçıntaş, insanların bazı branşlarda büyük yatırımlar yapan ve kamu yararını da düşünerek son teknoloji ile hizmet veren özel sağlık sektörünün imkanlarından tam olarak yararlanabilmesinin ancak yapılacak branş anlaşması ile mümkün olacağını savundu.
Murat Yalçıntaş, acil ve yoğun bakım hizmetlerinin de durma aşamasına geldiğine, bu nedenle hizmet fiyatlarının da yeniden düzenlenmesi gerektiğine dikkati çekerek, açıklamasında ''Yasal uygulama gereği acil ve yoğun bakım gibi birçok özellikli hizmetlerden fark ücreti alınamamaktadır. Bu nedenle özellikle yoğun bakım fiyatları düzeltilmeli ve zarar önlenmelidir'' ifadesini kullandı.
Yalçıntaş, ''son 5 yılda yüzde 66 istihdam artışı sağlayan'' özel sağlık sektörünün daralmasını, yok olmasını önlemek ve SGK'lı hastalara hizmet verebilmek için bu düzenlemelerin bir an önce yapılmasının şart olduğunu kaydetti.