Uzun süren yolculuklar bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor

DEÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kaptan: "Uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmak bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor. Kurban Bayramı tatiline çıkacaklar saatlerce aralıksız araç kullanmamalı. 2-3 saatte bir mola vererek hareket edilmeli"

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülagü Kaptan, uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmanın bel ve boyun fıtığını tetiklediğini belirterek, bayram dolayısıyla seyahate çıkacaklara 2-3 saatte bir mola vermeleri ve bu molalarda mutlaka yürüyüş ve küçük egzersizler yapılması tavsiyesinde bulundu.

Kaptan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son yıllarda birçok kişide görülmeye başlayan bel ve boyun fıtığı rahatsızlıklarının özellikle bayram ve yaz tatili dönemlerindeki uzun yolculuklarda tetiklendiğini anlattı.

Kurban Bayramı tatiline çıkacakların saatlerce ara vermeden araç kullanmamasının sağlık açısından sakıncalarına işaret eden Kaptan, ister kendi aracıyla ister otobüsle uzun yola çıkacakların, uzun süre hareketsiz kalmanın doğurabileceği olumsuzluklardan kaçınmak için molalara önem vermesi gerektiğini ifade etti.

Kaptan, bu noktada yapılması gerekenler için şu tavsiyelerde bulundu:

"Uzun süren yolculuklarda hareketsiz kalmak bel ve boyun fıtıklarını tetikliyor. Rahatsızlığı olsun olmasın insanlar uzun yolculuklar sırasında verilen molalarda mutlaka yürüyüş ve küçük egzersizler yapmalı. Arabayla seyahat edenler iki saatte bir durup mola verseler ve yürüseler bel ağrıları azalır. Otobüste oturulduğu zaman devamlı yük biniyor. Uygun olmayan bir pozisyon. Hastayı ya da normal insanı rahatsız ediyor. İnsanların yüzde 80'inde bel ağrıları normal yaşamda karşılarına çıkıyor. Uzun yolculuklar da bunu tetikliyor."

Molalarda yapılabilecek egzersizler hakkında da bilgi veren Kaptan, ufak yürüyüşler, öne eğilmeler, beli zorlamadan sağa sola dönmeler ve esneme hareketlerinin, kişiyi hem bedenen rahatlatacağını hem de uzun süre oturmayla kasılan vücudun rahatlamasıyla ruhen pozitif etki sağlayacağını dile getirdi.

- "Klima da ağrıları arttırıyor"

Hülagü Kaptan, gerek seyahatlerde gerekse kapalı ortamlarda yaz döneminde boyun ve bel rahatsızlıklarının arttığını, bunun önemli bir nedeninin de klimalar olduğunu söyledi.

İnsanların yolculuklarda sıcak havanın etkisinden kurtulmak için açtıkları klimanın yarattığı soğuk hava akımının etkisinde kaldığına dikkati çeken Kaptan, şunları kaydetti:

"Bel ve boyun rahatsızlıklarında klima çok etkili bir şey. Uzun yolculuklarda uzun süre açık kalan klima, halk arasında 'kulunç' denilen boyun tutulmasını arttırıyor. Rüzgar alıyorlar. Boyun tutulması da fıtığı tetikliyor. Klima açıldığı zaman camı da bir miktar açmak lazım. Yine aşırı terlemeden sonra soğuk bir ortama girince sıcak soğuk değişiminden bel kilitleniyor." 

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ