Uzun süren ses kısıklığına dikkat!

Sesteki boğukluk ve çatallaşmanın da ses kısıklığı olduğunu dikkat çeken uzmanlar, bu konuda dikkatli olunmasını istedi.

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Murat Belgi, ses kısıklığı denildiğinde sesin azalması veya hiç çıkmamasının anlaşılmamasını istedi. Sesteki boğukluk, çatallaşma, titreşimlerin normalden farklı her türlü ses oluşumunun ses kısıklığı olduğuna dikkat çeken Belgi, sorunun genellikle ciddi olmayan nedenlerden kaynaklandığını dile getirdi.

Belgi, en sık görülenin gırtlak iltihabı olduğunu ve genellikle viral üst solunum yolları enfeksiyonlarından sonra oluştuklarına işaret etti. Daha uzun süreli ses kısıklıklarının nedeninin sesin uzun süreyle zorlanarak kullanılması olduğunu ifade eden Belgi, bu tür ses kullanma alışkanlığının ses telleri üzerindeki nodüllerde nasırlaşmalara neden olduğunu belirtti.

Bunun, sesini mesleki sebeplerle uzun süre hatalı bir şekilde kullanan politikacılar, öğretmenler, şarkıcılarda görüldüğünü vurgulayan Belgi, ses kullanma alışkanlığı düzeltilmekçe de kaybolmadığını kaydetti.

Ses kısıklığının günümüzdeki en yaygın sebeplerinden birisinin de reflüye, yani mide suyunun yemek borusuna kaçarak ses organını tahriş etmesine bağlı olduğunu belirten Belgi şu bilgileri verdi: "Bu hastalarda ses kısıklığı özellikle sabahları fazladır ve gün içinde azalır. Ses kısıklığı ile birlikte boğazda takılma, yabancı bir madde varmış hissi ve sık boğaz temizleme alışkanlığı da sık görülen belirtilerdir. Reflü nedeniyle ses kısıklığı olan hastaların pek çoğunda mide ile ilgili şikâyetler yoktur."

"SİGARA İÇENLER, KANSERE DİKKAT"

Dr. Belgi, ses kısıklığı yapan pek çok sebep arasında yaşlanma, alerjiler, tiroit hastalıkları, nörolojik hastalıklar, ses telini çalıştıran sinirlerin felci, akciğer hastalıkları olabileceğini belirterek en çok korkulanın ise gırtlak kanseri olduğuna dikkat çekti. Ses kısıklığıyla beraber yutma güçlüğü, boyunda şişlik ve kulağa vuran ağrının önemsenmesi gerektiğine işaret eden Belgi, sigaranın gırtlak kanserinin en önemli sebeplerinden biri olduğunu ifade etti. Belgi, sigara içenlerde ses kısıklığı olması halinde hemen bir kulak burun boğaz hekimine gitmelerini tavsiye etti.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ