Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Bülent Timuçin, güneş gözlüklerinde ilk aranması gereken özelliğin ültraviyole ışınlardan en yüksek derecede koruma özelliği olması gerektiğini belirterek, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.
Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken noktaların başında gözlüğün sertifikası olduğunu ifade eden Uzm. Dr. Timuçin, kaliteli bir gözlüğün ya da gözlük camının yanında mutlaka sertifikası olduğunu söyledi. Sertifikaların üzerinde gözlüğün markası, nerede üretildiği ültraviyole ışınlardan koruma özelliği gibi değerlerin bulunduğuna dikkat çeken Timuçin, güneş gözlüğü alırken üzerinde dalgaların ve çiziklerin olmamasına dikkat edilmesi gerektiğini dile getirdi. Van Özel İstanbul Hastanesi Uzm. Dr. Timuçin, "Güneş gözlüklerinin camında eğer çizikler varsa bu çizikler güneş ışınlarının cam içerisinde yansımalara yol açar. Bunun yanında güneş gözlüğü alırken yüze oturmasına dikkat edilmesi gerekir. Çünkü güneş gözlüğü eğer gözümüzü dışarıda bırakacak kadar küçükse dışarıda kalan kısımlarda göze yine ışık gelecektir. Bu gelen ışıklar normalden daha fazla zarar verecektir" diye konuştu.
Gözlüklerde renk seçiminin de önemli olduğunu ifade eden Timuçin, özellikle koyu renklerin tercih edilmesi gerektiğini söyledi. Güneş gözlükleri kullanımının asıl maksadının güneşin zararlı etkileri denilen ültraviyole ışınlardan gözü koruması olduğunu vurgulayan Timuçin, şöyle konuştu:
"Gözlüğü taktığımız zaman gözbebeğimiz büyüyecektir. Çünkü karartılmış bir gözlükte yüze daha az ışın gelir. Bu şekilde daha fazla ışın alabilmek için gözbebeği büyüme göstermektedir. Eğer gözlükte ültraviyole koruma yoksa göze gelen zararlı ışın miktarı daha fazladır. Buda katarakt gibi sarı nokta hastalığı gibi hastalıkların üreme riski artmaktadır. Vatandaşlara yüzde 70 zararlı ışınları bloke eden gözlükleri tavsiye ediyoruz. Katarakta hastalığı olan vatandaşların ise yüzde 90 oranında bloke eden gözlük takmalarını öneriyoruz."
Güneş gözlükleri adı altında satılan gözlüklerin gözbebeklerinin büyümesine sebep olduğunu belirten Timuçin, "Gözbebeği büyüdüğü zaman göze daha fazla ışın girmekte. Daha fazla giren ışın ise zararlı ışın olmaktadır. Normalde gözümüzün normal bir ışıkta koruma mekanizması mevcuttur. Gözbebeğimiz küçülerek veya büyüyerek göze giren ışın miktarını ayarlayabilmektedir. Ama kalitesiz güneş gözlüğü taktığımız zaman gözbebeğimizin bu fonksiyonunu devre dışı kalmakta ve göze zararlı ışınlar girebilmektedir. Bunlarda zamanla katarakt ve sarı nokta hastalıkları ve radikal dediğimiz göze zarar veren moleküllerin çoğalmasına yol açmaktadır. Bu nedenle çocukların ve gençlerin bu tür gözlüklerden uzak durmalarını istiyoruz" şeklinde uyarılarda bulundu.