Ramazan ayında beslenme konusunda halkı bilinçlendirmek için harekete geçen Sağlık Bakanlığı, Twitter üzerinden anlık soru cevap uygulamasını başlattı.
Bugün saat 14.00-15.00 arasında başlayan "Ramazan ve Beslenme" programı süresince Başkent Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Doç. Dr. Muhittin Tayfur, THSK Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanlığı'ndan Diyetisyen Nermin Çelikay ve Diyetisyen Duygu Ünal, sosyal medya kullanıcılarının “#ramazanvebeslenme” etiketi üzerinden yönelttiği sorulara cevap verdi.
Yoğun ilgi gören programın sonunda, uzmanlara 330 soru yöneltildi. Bunlardan en çok sorulan 70 soruya cevap verildi.
Sağlık Bakanlığı daha önce de grip, kanser, obezite, aşı ve tuz kullanımıyla ilgili sosyal medya üzerinden anlık soru cevap programları yapmıştı.
Sosyal medya kullanıcılarından gelen soru ve onlara verilen cevaplardan bazıları şöyle:
Soru: “Sahurda özellikle susuzluk hissini azaltacak ne gibi gıdalar almalıyız?”
Cevap: “Çok aşırı yağlı, tuzlu ve şekerli ürünler susuzluğu arttırır. Kafein içeren içecekler vücuttan sıvı atımını hızlandırmakta. Sahurda kahvaltı türü yumurta, yeşil sebze, domates veya çorba ve zeytinyağlılar tercih edilmeli. Bunların yanında sıvı alımı arttırılmalı.”
Soru: “Sadece iftarda tuzsuz yağsız besinler ile Ramazan’ı geçirmek doğru mudur?”
Cevap: “Mutlaka sahur yapılmalı. Mevsimin sıcak olması, aşırı sıvı kaybı, nem, vücutta bir takım metabolik değişimler kalpten kan akımının azalması tansiyon ve şekerde değişmeler olabilir. Özellikle sahur yapılmadan oruca niyetlendiği zaman gün içinde bireyin sağlığını olumsuz etkileyebilir, çalışma verimini düşürebilir. Sosyal ilişkileri olumsuz etkileyebilir, bu nedenle sahura kalkmalı, iftar yapılmalı.”
Soru: Düzenli bir şekilde spor yapıyorum. İyi ve dengeli beslenmem gerekiyor. Oruç sürecinde besin ve proteini nasıl sağlarım?
Cevap: Proteini yüksek ürünlere yeterli miktarlarda tüketmeniz gerekir. Et ürünleri, kuru baklagiller, yumurta, süt ürünleri bunlar protein açısından zengin besinlerdir. Sahur ve iftarda yeterli miktarlarda tüketilmesi ihtiyacınızı karşılayabilir.
Soru: Ramazan’da çok tatlı tüketiyoruz. Nasıl yapalım. Yemekten ne kadar sonra yiyelim?
Cevap: İftarda aşırı şerbetli tatlılar yerine yazın daha sık sütlü tatlılar ve meyve tatlıları tercih edilebilir.
Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com