Uzmanına göre iç kulak hastalıkları vertigoya neden olabilir

Bayındır Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin, iç kulaktakiler başta olmak üzere birçok hastalığın, vertigoya yol açabileceğini belirtti.

Bayındır Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin: "Zor bir konu olması, karmaşık yapısı, doktor ve sağlık personelinin zaman yaratıp, ilgi duyup üzerinde durmamasından dolayı denge sistemiyle ilgilenen kişi sayısı, hem dünyada hem de Türkiye'de çok az"

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, kaliteli sağlık hizmetinin yanı sıra tıbbi etiğe ve bilimsel çalışmalara da oldukça önem veren Türkiye İş Bankası grup şirketlerinden Bayındır Sağlık Grubu, denge ve denge hastalıkları alanındaki çalışmalarına devam ediyor.

Bu kapsamda, iç kulakta bulunan vestibüler (denge) sistemdeki hastalıklara bağlı ortaya çıkan ve denge bozukluğuna neden olarak gündelik hayatı etkileyen vertigo konusunda birikime bilim insanlarının bir araya geldiği 15. "Vertigoya Pratik Yaklaşım" toplantısı, Antalya'da gerçekleştirildi.

Dünyada vestibüler tıp alanında önemli çalışmalara imza atan uzmanların bir araya geldiği uluslararası toplantıda, konferans ve panellerin yanı sıra, özellikle vertigo tanısı pratiğinde kullanılan uygulamaların olduğu kurslar da düzenlendi.

Açıklamada, etkinlikteki görüşlerine yer verilen Bayındır Sağlık Grubu Genel Müdürü Mustafa Tankut Tabak, vizyonlarının; tıbbi etik ve kaliteden taviz vermeden geliştirdikleri hasta odaklı, güvenilir ve kanıta dayalı, tıbbın gerektirdiği son bilgi ve teknolojiyi kullanarak hizmet vermek olduğunu belirterek, "Benimsediğimiz vizyon ile çalışmalarımızı özveriyle yürütüyor, tıp bilimini ve sağlık hizmetini ileriye taşıyacak her adımı destekliyoruz. Tescilli Vertigoya Pratik Yaklaşım markamız da bu çalışmalardan sadece biri." ifadelerini kullandı.

Vertigoya ilişkin çalışmalarıyla yurt içi ve dışında tanınan, bu toplantıları başlatarak, gelişmesinde önderlik eden Bayındır Hastaneleri Kulak Burun Boğaz Baş ve Boyun Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nuri Özgirgin ise vertigonun irdelenmesi ve güncel tedavi yöntemlerinin paylaşılması amacıyla rutin olarak belli aralıklarla bu etkinliği gerçekleştiğini belirtti.

- "Baş dönmesi, ilk belirti"

Vertigonun bir hastalık değil, hastalık bulgusu olduğunu vurgulayan Özgirgin, "Vücudun denge sisteminin merkezi olan iç kulaktaki hastalıklar başta olmak üzere birçok hastalık, vertigoya neden olabiliyor. Baş dönmesi, ilk belirti. Ancak hastalar baş dönmesini tanımlamakta zorlanıyor. En sık hissedilen, çevrenin dönüyor gibi olması. Ama kişinin kendini dengesiz hissetmesi, yerin ayağın altından kayıyormuş gibi olması, sersemlik hissi gibi de tanımlanabiliyor. Bu tarifler, doktorun baş dönmesinin ayırıcı tanılarını yapmasına yardımcı oluyor." değerlendirmesinde bulundu.

Ayırıcı tanıda baş dönmesi süresinin de önem taşıdığını vurgulayan Özgirgin, şunları kaydetti:

"Hastaların denge sorunları konusunda irdelenmesi ve teşhis konulması, oldukça uzun bir süre alıyor. Günümüz hastane koşullarında teşhis, tanı ve tedavi sürecinde baş dönmesi şikayeti olan hastalara hak ettikleri zaman ayrılamıyor. Zor bir konu olması, karmaşık yapısı, doktor ve sağlık personelinin zaman yaratıp, ilgi duyup üzerinde durmamasından dolayı denge sistemiyle ilgilenen kişi sayısı, hem dünyada hem de Türkiye'de çok az. Bu nedenle gelenekselleşen Vertigoya Pratik Yaklaşım toplantılarımız, büyük önem taşıyor."

Denge ve baş dönmesi problemi yaşayan hastalar, iş görme, araba kullanma, merdiven çıkma gibi rutin faaliyetleri yerine getiremiyor ve hayattan soyutlanıyor. Denge problemlerinin tanı ve tedavisinin uzun süreli olması ise hastaların dengeli bir yaşama kavuşmasını zorlaştırıyor.

Denge problemi sebebiyle toplumdan kendini soyutlayan bireyleri, tekrar topluma kazandırmak hedefiyle kurulan Bayındır Söğütözü Hastanesi Denge Merkezi, bu alanda önemli bir boşluğu dolduruyor. Tedavi, tüm tanı süreci tamamlandıktan sonra, bu konuda eğitim görmüş terapistler tarafından uygulanıyor.

Manşetler

DUYURU-5
EBELİK YÖNETMELİĞİ
HASTANE KOORDİNASYON KURULU YÖNETMELİĞİ