Şu ana kadar 60'ın üzerinde ilde uygulanmaya başlayan Aile Hekimliği'ne rağbet gösteren pratisyen hekimlerin hastanelerden ayrılmaları nedeniyle oluşan boşluk, acil servislerde uzman doktorların yoğun olarak nöbet tutmasına yol açtı. Bu durum uzmanlıklarını elde etmelerinin ardından alanlarının dışında hasta bakmamış olan çok sayıda doktoru tedirgin ediyor. Acil servise başvuran hastalara doğru teşhis koyamamaktan ve yanlış müdahalede bulunmaktan çekiniyor.
TTB Başkanı Eriş Bilaloğlu uygulamanın iki boyutlu bir sıkıntı doğurduğunu belirterek şunları söyledi: "Acil sağlık nöbetlerini, uzun süre boyunca ağırlıklı olarak pratisyen hekimler yürüttü. Üniversite ve eğitim hastanelerinde yeterli sayıda uzman bulunduğu için, bu görevi beraber yürüttüler. Buradaki pratisyen hekimler nitelikli ve yerinde hizmet yürütür durumdaydı. Birçok pratisyen hekimin aile hekimliğine geçmesiyle birlikte hem acildeki uzmanlar, hem de aile hekimliği yapan pratisyen doktorlar sıkıntı yaşamaya başladı. Bir yandan pratisyenlikten aile hekimliğine geçen doktorlar sıkıntı yaşarken, diğer yandan cerrahi ve dahiliye dışında kalan dermatoloji, kulak burun boğaz gibi alan uzmanları, acil serviste zorlanmaya başladı. Bu durum sağlık hizmetlerinin yürütülmesindeki plansızlık ve programsızhğın bir sonucu. Uzman doktorlara yönelik bir eğitim süreci ayarlanmalı.
Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise, "Büyük bir hastaneye giden vatandaşların beklentisi bir uzman hekimle karşılaşmak. Uzmanların tek tip hastaya bakmış olmaklarından kaynaklı cesaret eksiklikleri var. Fakat pratisyen olunmadan uzman olunmuyor" dedi.