Uzaktan tedavi hayat kurtaracak!

Teletıp hastanın şeker, tansiyon ve nabız ölçümlerini hastanenin Mobil Sağlık Merkezi'ne iletiyor. Gerekli anlarda müdahaleyle bir diyabetlinin yıllık 44 bin lira tutan tedavisi 6 bine kadar düşüyor

Kronik hastalıkların tedavisinde erken müdahale amacıyla başlatılan "teletıp" uygulaması hayat kurtarıyor. Türk girişimciler tarafından geliştirilen cihaz sayesinde şeker, tansiyon ve nabız ölçümü yapılarak veriler merkezdeki doktora iletiliyor. Değerler, normalin üzerinde seyrederse, doktor hastayla iletişime geçerek yapılması gerekenleri aktarıyor. Kriz durumuna göre, eve acil ambulans gönderiliyor. Merkezdeki bilgisayarda sürekli güncellenen kayıtlarla hastanın sağlık durumu veritabanında saklı tutuluyor. Türkiye'nin her yerine hizmet veren pilot uygulama, Acıbadem Mobil Sağlık tarafından 500 kişi üzerinde hayata geçirildi. Uygulamayla bir diyabet hastasının yıllık tedavi maliyeti, 16 bin eurodan (44 bin TL) 2 bin 300 euroya (6 bin 325 TL) düştü. Sistem, aylık abonelik üzerinden çalışıyor. Sisteme ayda 40 lira verilerek üye olunabiliyor. Bu rakam, risk gruplarına göre 100 liraya kadar çıkıyor. Sisteme üye olan hastaya "teletıp" cihazı veriliyor. Hasta, değerlerini bu cihazla ölçüyor. Her ölçüm yapıldığında, cihaz verileri anlık olarak merkeze iletiyor. Veriler, bluetoothlu cihaz aracılığıyla gateway denilen mavi kutuya, buradan da Medikal Çağrı Merkezi'nde bulunan doktorlar tarafından 7 gün 24 saat izlenen ekranlara aktarılıyor. Gerekli hallerde hastalar, doktorlar tarafından anında aranıp, telefonda sağlıklarıyla ilgili yönlendiriliyor. Eğer acil bir durum varsa ve müdahale gerekiyorsa, Acıbadem Mobil Sağlık'ın 9 saate kadar yoğun bakım hizmeti verebilecek donanıma sahip ambulansları devreye giriyor ve hastaya yerinde müdahale ediliyor.

SABAH MUHABİRİ DENEDİ

Teletıp uygulaması sayesinde tansiyon veya şeker hastalığına sahip anne-baba ya da ileri yaştaki yakınların sağlığını sürekli ekrandan takip ederek, gelişmelerden haberdar olma imkanı da sunuluyor. Teletıp uygulamasını SABAH muhabiri de denedi. Tansiyon ve şeker ölçümleri sonucunda elde edilen veriler merkezdeki doktorun bilgisayarına anında iletildi. Doktorla görüntülü ekran üzerinden yapılan görüşmede sağlık verileri değerlendirildi. Dünya nüfusunun gittikçe yaşlandığına dikkat çeken Acıbadem Mobil Genel Müdürü Dr. Özgür Turgay "Şu anda ortalama yaşam ömrü 77-80 yaşa kadar uzanıyor. Daha artacağı söyleniyor. Nüfusun yaşlanmasıyla kronik hastalıklar da artıyor. Kalp, şeker, hiper tansiyon gibi hastalıklar sağlık harcamalarının yüzde 80'ini oluşturuyor. Bildiğimiz metotlarla sağlığı yönetemez hale geldik. Bu sistemde mobil teknolojileri sağlık sistemiyle buluşturuyoruz. Üç yıllık çalışmayla bu teknolojiyi geliştirdik" dedi.

Manşetler

DUYURU-4