Amerika'nın Sesi (VOA)'nin haberine göre, fok balıklarının beyinlerinin yarısı bilinçsiz haldeyken, yarısı tehlike ihtimali karşısında uyanık duruyor. Kanada, Rusya ve Amerika’dan gelen uluslararası araştırma ekibi, fok balıklarının bunu yapmasını sağlayan beyin kimyasallarını tespit etti.
Los Angeles’taki California Üniversitesi (UCLA) Beyin Araştırmaları Enstitüsü’nden Jerome Siegel, fokların beyinlerinin uyku durumundaki tarafında düşük oranda asetilkolin bulunurken, bu maddenin uyanık tarafta daha yüksek oranda bulunduğunu belirledi.
Siegel, “Sinir taşıyıcısı asetilkolin maddesinde azalmanın, beynin her iki yarımküresinde uykuyla doğrudan bağlantılı olduğunu keşfettik” dedi.
Uzman, asetilkolin ile kimyasal benzerlik taşıyan nikotinin vücutta meydana getirdiği uyandırıcı etkinin de bu sebepten kaynaklanabileceğini ekledi.
Bir başka beyin kimyasalı, çoğunlukla reçetesiz uyku hapı olarak satılan serotonin hormonunun beynin iki kısmında da aynı oranda bulunduğu belirtildi.
Siegel, ekibinin herhangi bir uyku hapını onaylamadığını, ancak bulguların insanlar üzerinde önemli etkileri olabileceğini söyledi.
Siegel, “Neden uyuduğumuzu, vücudumuzda neler gerçekleştiğini, uyku bozukluklarının sebeplerini anlamamız açısından bu çok önemli. Uykunun ne olduğunu tam olarak bilmeden sorunu tespit edip çözemeyiz” şeklinde konuştu.
Fok balıkları üzerine yaptıkları araştırmanın insan sağlığı üzerinde hemen bir etkisi olmamasına rağmen, Siegel ve ekibi, çalışmanın hangi beyin kimyasallarının uyku açısından önemli olduğunu anlamanın değerli olduğuna inanıyor.