Uyku apne sendromuyla tatil nasıl yapılır?

Ramazan Bayramı 9 günlük tatili de beraberinde getirdi. Dokuz günlük tatil nedeniyle herkesi tatile çıkma telaşı da sarmış durumda. Özellikle memleketlerine gitmeyi planlayanlar hazırlıklara başladı bile…

Dokuz günlük tatil nedeniyle herkesi tatile çıkma telaşı da sarmış durumda. Özellikle memleketlerine gitmeyi planlayanlar hazırlıklara başladı bile… Ancak uzun yolculuklar yapacaksanız sağlığınızın yerinde olması çok önemli. Özellikle de uyku apne sendromu yaşayanlar araç kullanımına çok dikkat etmeliler.


Hisar Intercontinental Hospital Kulak Burun Boğaz Uzmanı Doç. Dr. Seyhan Alkan ile Uyku Apne Sendromu hastalarının tatil günlüğünü konuştuk.


Uyku Apne Sendromu yaşayanların genelde bu hastalıktan haberi olmadığını, horlamalarını ve bir anda horlayarak uykudan sıçramalarını normal bir durum gibi gördüklerini dile getiren Alkan; ‘Uyku apne sendromu yaşayan hastalar mümkünse araç kullanmamalı, gerekirse dönüşümlü araç kullanmalı; tek başlarına ve gece yolculuğu kesinlikle yapmamalılar. Yemekten sonra uyuklama söz konusu olacağı için araç kullanmak özellikle bu hastalar için çok tehlikeli. Ciddi trafik kazalarına neden olabilirler. Uyku apnesi hastalarının özellikle gece uykuda kalp rahatsızlıkları riskini artırmamaları için beslenmelerine özen göstermeleri; uykuya yakın saatlerde yemek yememeleri, öğünlerde ağır yemeklerden ve tatlılardan uzak durmaları gerekir. Bayram tatili yaz dönemine rastladığı için öğle saatlerinde uzun süre dışarıda bulunmak; sauna, buhar banyosu gibi sıcak ortamlara mideleri doluyken girmek, bu hastalar için pek çok sorunu beraberinde getirebilir. Uyku apne sendorumu yaşayan hastalar aşırı efordan kaçınmalı, alkol tüketimine dikkat etmeli, uykuda sırt üstü yatmak yerine yan yatmayı tercih etmeli ve en önemlisi eşlerinin uyumasına izin vermek için onlara biraz süre tanımalıdır.’ diye konuştu.
 

Manşetler

DUYURU-4