Üniversite hastanelerinde sözleşmeliler de döner sermayeden pay alacak

Üniversite hastanelerinden personel kaçışını önlemek için döner sermayeden pay verilecekler arasına sözleşmeliler de alındı. Hemşirelere döner sermayeden verilen paylar da arttı.

Üniversite hastanelerinden personel kaçışını önlemek için döner sermayeden pay verilecekler arasına sözleşmeliler de alındı. Hemşirelere döner sermayeden verilen paylar da arttı.

Ücretlerin düşüklüğü dolayısıyla üniversite hastanelerinden personel kaçışı yaşanırken, kimi üniversite hastanelerinde hemşire sayısının azalması nedeniyle bazı servislerin hasta yatak sayısı düştü.
Üniversite hastanelerinden personel kaçışını önlemek için döner sermayeden pay verilecekler arasına 4/B statüsündeki sözleşmeli personel de alınırken, hemşire ve diğer sağlık personeline döner sermayeden verilen paylar da artırılacak. Konuyla ilgili yasal düzenleme, geçtiğimiz günlerde kabul edilen ve bazı kanunlarda değişiklik yapılmasını öngören torba bir kanun ile gerçekleştirildi. Kanun, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onayının ardından Resmi Gazetede yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.

Yoğun işlerde pay artacak
Sözkonusu kanuna konulan bir madde ile 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun döner sermayeye ilişkin 58. maddesi değiştirildi. Döner sermayeden pay verilecek kişiler arasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun 4. maddesinin (B) bendine göre sözleşmeli olarak çalışan personel de alındı. Bazı üniversite yönetimleri kendi inisiyatifleriyle 4/B statüsündeki personele döner sermayeden pay vermekte iken, Maliye Bakanlığı’nın genelgesiyle bu uygulamayı sona erdirmek zorunda kaldığı için üniversite hastanelerindeki 4/B’li çalışanlar büyük bir mağduriyet yaşamaya başlamıştı.
Düzenlemeye göre, öğretim üyeleri ile Üniversitelerarası Kurulun önerisi üzerine YÖK tarafından kabul edilen sağlık, teknik ve sanatla ilgili öğretim elemanlarına döner sermayeden bir ayda ayrılacak payın tutarı, bunların bir ayda alacakları aylık, yan ödeme, ödenek ve her türlü tazminat (makam, temsil, görev tazminatı hariç) toplamının yüzde 200’ünü aşamayacak.
Diğer öğretim elemanları ile 657 sayılı kanuna tabi personel için ise yüzde 100’ünü geçemeyecek. Bu oran, hastaneler dahil tıp ve diş hekimliği fakülteleri uygulama ve araştırma merkezlerinde görev yapan 657 sayılı Kanuna tabi personelden başhemşire için yüzde 200, diğerleri için yüzde 150; yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil serviste çalışan sağlık personeli için yüzde 200 olarak uygulanabilecek.

Yöneticilere kötü haber
Sözleşmeli personele yapılacak ödeme tutarı, sözleşmeli personelin çalıştığı birim ve bulunduğu pozisyon unvanı itibarıyla aynı veya benzer unvanlı memur kadrosunda çalışan, hizmet yılı ve öğrenim durumu aynı olan emsali personel dikkate alınarak belirlenecek. Emsali bulunmayan sözleşmeli personele yapılacak ödeme tutarı ise brüt sözleşme ücretlerinin yüzde 25’ini aşamayacak. Döner sermaye gelirlerinden esas olarak, döner sermaye geliri elde edilmesine katkıda bulunanlar yararlanıyor.

Muayenehanesi olanlar
Üniversite rektör ve rektör yardımcıları, döner sermayeye katkıda bulunup bulunmadıklarına bakılmaksızın normal aylıklarının iki katına varan tutarda pay almaya devam edecekler. Tıp fakültelerindeki öğretim üyelerine, dışarıda muayenehane açmak yerine saat 14.00’ten sonra döner sermayeye yaptıkları doğrudan gelir getirici katkılarından dolayı ek olarak, aylık gelirlerinin on katına kadar döner sermaye payı verilmesi uygulaması da aynen sürecek.


Manşetler

DUYURU-4