Uluslararası tıbbi desteğin kesildiği İdlib'de çocuklar tedavi edilemiyor

Suriye'nin kuzeybatısında büyük hastanelere tıbbi desteğin kesildiği İdlib ilinde sağlık sektörü durma noktasına gelirken, aileler çocuklarını tedavi edecek hastane bulmakta büyük zorluk yaşıyor.

Suriyeli Uzman Dr. Muhammed Katrib: "Maalesef hasta sayısının çokluğu nedeniyle sadece acil durumda olanlara müdahale edebiliyoruz"

İdlib'de bir kampta yaşayan Fatma İyad: "Çadırda ısınmak için çöpten ne bulursak yakıyoruz. Duman nedeniyle çocuklarımız hasta oluyor"

Suriye'de büyük bir kısmı yerinden edilmiş sivillerin yaşadığı İdlib'de 18 hastaneye Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) yönlendirmesiyle uluslararası yardım kuruluşlarınca sağlanan tıbbi desteğin, fon yetersizliği gerekçesiyle kesilmesi, milyonlarca sivilin mağduriyetini artırdı.

İdlib'de Esed rejimi ve destekçilerinin yoğun saldırıları yüzünden büyük yara alan sağlık kuruluşları, halihazırda bölge halkının tedavi ihtiyacını karşılamakta büyük zorluk yaşıyor.

Sağlık kuruluşları kısıtlı imkanlarla ayakta durmaya çalışırken, bölge halkı da tedavi hizmetine erişmekte güçlük çekiyor.

Yoksulluk içinde yaşayan siviller hasta çocuklarını tedavi edecek sağlık kuruluşu bulamamaktan şikayet ediyor.

Suriye İnsan Hakları Ağı verilerine göre, iç savaşın devam ettiği Suriye'de Esed rejimi güçleri ve destekçisi Rusya, sağlık merkezlerine en az 753 kez saldırı düzenlerken, İdlib ve çevresi ise en çok hedef alınan bölgelerin başında geliyor.

- "Sadece acil durumda olanlara müdahale edebiliyoruz"

Bölgede kısıtlı imkanlarla çalışan sağlık kuruluşlarından Syrian American Medical Society (SAMS) Hastanesinde görev yapan Uzman Dr. Muhammed Katrib, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede sağlık sektörünün çökme noktasına geldiğini söyledi.

Kış aylarının etkili olduğu bölgede hastalıkların arttığına dikkati çeken Dr. Katrib, görev yaptığı hastaneye özellikle bronşit şikayetiyle çok sayıda çocuğun başvurduğunu aktardı.

75 hasta kapasiteli hastanede günlük ortalama 120 bebek ve çocuk hastanın müracaat ettiğini dile getiren Katrib, dondurucu soğukların ve hastanelere yardımların kesilmesinin çok büyük krize yol açtığını kaydetti.

Katrib, hastalara yeterince hizmet veremediklerini vurgulayarak "Maalesef hasta sayısının çokluğu nedeniyle sadece acil durumda olanlara müdahale edebiliyoruz." diye konuştu.

- Çöpten toplanarak yakılan atıklar çocukları hasta ediyor

Rejim güçlerinin saldırıları sonucu İdlib'in doğusundaki Ebu Zuhur beldesinden göç ederek kuzeydeki Betinte köyü yakınlarında kurulan derme çatma bir kampa sığınan Fatma İyad da hastalanan çocuğunu tedavi ettirebilmek için günlerdir hastane aradığını söyledi.

İyad, parası olmadığı için çocuklarına süt alamadığını belirterek "Çadırda ısınmak için çöpten ne bulursak yakıyoruz. Duman nedeniyle çocuklarımız hasta oluyor." ifadelerini kullandı.

- "Çocukları tedavi edecek hastane bulamıyoruz"

İdlib'in güneydoğu kırsalındaki Tıh köyünden göç eden Yusuf Ceddu da sınır hattına yakın bölgede sığındığı kampta çöplükten topladıkları plastik atıkları yakarak çocuklarını ısıtabildiğini söyledi.

Çadırdaki sobadan çıkan kirli ve kötü kokulu dumanın çocuklarını hasta ettiğini belirten Ceddu, şöyle devam etti:

"Çocukları tedavi edecek hastane bulamıyoruz, bulsak da boş yatak yok. Çürümüş çadırda yaşıyoruz. Çocukların durumu kötü. Havalar çok soğuk. Geride bıraktığımız evimize dönmeyi çok istiyoruz."

Konuya ilişkin Dünya Sağlık Örgütünün Basın Biriminden Cenevre’deki AA muhabirine 8 Şubat'ta, "DSÖ ve ortakları, Suriye'nin kuzeybatısında destek sağladığı hastanelerin kapatılmasını önlemek için aktif fon arayışı içindedir." açıklaması yapılmıştı.

Manşetler