"Dünya genelinde her 15 dakikada bir kişi, antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor. 2050 yılında bu sayının yıllık 10 milyon ölüme çıkacağı öngörülüyor"
Türk Yoğun Bakım Derneği (TYBD) Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, dünya genelinde her 15 dakikada bir kişinin antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybettiğini belirterek, "2050 yılında bu sayının yıllık 10 milyon ölüme çıkacağı öngörülüyor." ifadesini kullandı.
TYBD'den "13 Eylül Dünya Sepsis Günü" dolayısıyla yapılan açıklamada, sepsisin hala hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde önemli ve genellikle göz ardı edilen küresel bir sağlık sorunu olmaya devam ettiği, 2012 Dünya Sepsis Bildirgesi'nden bu yana, hastalıkla ilgili farkındalığı artırma ve bakım kalitesini iyileştirme çabalarının sürdüğü aktarıldı.
Açıklamada görüşlerine yer verilen TYBD Başkanı Prof. Dr. Tuğhan Utku, sepsisin, enfeksiyona karşı düzensiz bir bağışıklık tepkisi ve birçok organın iflasına yol açabilecek bir sendrom olduğunu belirtti.
Utku, Ocak 2020'de yayımlanan "Küresel Hastalık Yükü Sepsis Raporu"na göre, sepsisin yılda 49 milyon kişiyi etkilediğini ve 11 milyon kişinin ölüme neden olduğunu kaydetti.
Bu verilerin, sepsisin kanser veya kalp hastalığından daha fazla ölümcül sonuç doğurduğunu gösterdiğini vurgulayan Utku, "Sepsisin çoğu toplum kaynaklıdır, ancak hastanelerdeki sepsis vakalarının ölüm oranları ve tedavi maliyetleri çok daha yüksektir. Sepsisi yenmek için yıllardır bilimsel çalışmalar sürüyor ancak hastalığın karmaşıklığı tedaviyi zorlaştırıyor." bilgisini paylaştı.
Utku, sepsiste hayat kurtaran tek yaklaşımın erken tanı ve etkin tedavi olduğuna dikkati çekerek, Birleşmiş Milletler’in sepsisin önlenmesi, teşhisi ve tedavisi için üye devletlere ulusal eylem planları geliştirmeleri çağrısında bulunduğunu hatırlattı.
Yüksek gelirli ülkelerde bile sepsisle mücadelede ilerlemenin yavaş ve çabaların hala yetersiz olduğuna değinen Utku, acil servislerde ve ambulans sistemlerinde erken tanı programlarının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.
Utku, şunları kaydetti:
"Sepsisin tedavi edilmemesinin en önemli nedenlerinden biri antibiyotik direnci. ABD Hastalık Kontrol ve Koruma Merkezleri (CDC) verilerine göre, antimikrobiyal direnç nedeniyle her 15 dakikada bir insan ölüyor. Antibiyotik direnci, sağlık sistemimizin en büyük tehditlerinden biri haline gelmiştir. Bu sorun özellikle yaşlılar ve kronik hastalığı olanlar için ölümcül sonuçlar doğuruyor. Antibiyotik direnci, sepsisin tedavisinde en büyük zorluklardan biridir. Özellikle süper mikroplar olarak bilinen ilaca dirençli mikroorganizmalar, tedavisi mümkün olmayan enfeksiyonlara yol açarak sepsis riskini artırmaktadır. Dünya genelinde her 15 dakikada bir kişi, antibiyotik direnci nedeniyle hayatını kaybediyor. 2050 yılında bu sayının yıllık 10 milyon ölüme çıkacağı öngörülüyor."
Sepsis tedavi edildikten sonra bile hastaların yaşam kalitesinde ciddi düşüşler görüldüğünü vurgulayan Utku, "Post-Sepsis Sendromu (PSS), sepsisten kurtulanların yüzde 50'sini etkiliyor. Fiziksel, psikolojik ve bilişsel sorunlar uzun süre devam edebiliyor." uyarısında bulundu.