SSUK’nın bildirisinde şu noktalara dikkat çekildi:
* Müşterisini öldüren hiçbir ürün yasal olarak satılamaz. Tütün kullanımı her yıl dünyada 6 milyon, ülkemizde ise 100 bin kişinin canına mal oluyor. Sigaranın meydana getirdiği hastalıkların 30 milyar TL maliyeti bulunuyor. Bu gerçekten yola çıkılarak ülkemizde tütün ürünleri ve kullanımı, 2023 yılına kadar yasadışı ilan edilmelidir.
* Bugünden itibaren şekli, tasarımı, logosu ve renkleriyle dahi cazibe kaynağı olan sigara paketlerinin aldatıcı bir reklam unsuru olduğunun dikkate alınarak, en iyi önlem olarak tek tip ve düz paket uygulamasına geçilmelidir.
* Tütün ürünü satış noktalarında sigara paketlerinin görünmez şekilde tezgâh altlarında ve satış sırasında görülmesini engelleyecek şekilde yapılmış kapalı dolaplarda bulundurulması için düzenleme yapılmalıdır.
* Tütün ürünlerinin cazibesini artırarak kullanımına teşvik ettiği saptanan katkı maddelerinin ve bitkisel nargile dahil, duman üreterek satışa sunulan her türlü ürünün kapalı alanda kullanımı yasaklanmalıdır.
* Sağlık politikaları ile sigara endüstrisinin çıkarları arasında uzlaşmaz bir çatışma olduğu dikkate alınarak, tütün kontrolünde etkisi olan tüm kişi ve kurumların, tütün endüstrisi ve bağlantılı şirketleri ile her türlü işbirliğini reddetmesi, bunlarla ilişkilerinde hesap verebilir ve şeffaf olması için düzenlemeler yapılmalıdır.
GAZETE HABERTURK